Διεθνή

Παγκόσμια απάτη από δίκτυο e-shop: Πάνω από 800.000 άτομα έπεσαν θύματα

Φως στην υπόθεση έριξε έρευνα των Guardian, Die Zeit και Le Monde

Παγκόσμια online απάτη έστησε δίκτυο e-shop από την Κίνα, με χιλιάδες θύματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, πάνω από 800.000 άτομα έδωσαν στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο εν λόγω δίκτυο, ενώ 476.000 από αυτούς έχουν δώσει στοιχεία χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου αριθμού ασφαλείας τους, καθώς και ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου και e-mails.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έλαβαν ποτέ κανένα προϊόν.

Φως στην υπόθεση έριξε έρευνα των Guardian, Die Zeit και Le Monde, ενώ το βρετανικό Chartered Trading Standards Institute έκανε λόγο για μια από τις μεγαλύτερες απάτες του είδους της, με 76.000 ψεύτικες ιστοσελίδες e-shop που δημιουργήθηκαν.

Ως προς τη μεθοδολογία, το fake e-shop, με δράση από το 2015, έφτιαξε δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα σε διαθέσιμες γλώσσες από αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά έως και σουηδικά, παρεχοντας εκπτώσεις από Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada και άλλες premium μάρκες, με ένα εκατομμύριο fake παραγγελίες τα τελευταία τρία χρόνια.

Πολλά από αυτά τα e-shop έχουν «κατέβει», αλλά το ένα τρίτο από αυτά – περισσότερα από 22.500 – εξακολουθούν να λειτουργούν.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu