Public Eye

Παγκρήτια Τράπεζα: Γιατί μειώθηκε το ταμείο της 200 εκατ. ευρώ και αυξήθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, δελτία τύπου και non paper, όπως συνηθίζει η Παγκρήτια Τράπεζα και η διοίκησή της για άλλα γεγονότα, δημοσιοποίησε τις οικονομικές καταστάσεις του 2022 στην ιστοσελίδα της. Το «μάτι» καλώς ή κακώς πέφτει αρχικά στην πρώτη γραμμή των οικονομικών καταστάσεων, δηλαδή στο ταμείο το οποίο είναι σχεδόν 200 εκατ. ευρώ μειωμένο σε σύγκριση με το 2021.

Το ταμείο της τράπεζας μειώθηκε στα 119 εκατ. ευρώ στις 31.12.2022 από 316 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, εξέλιξη που μαρτυρά μείωση ρευστότητας σε μία τράπεζα που προσπαθεί να ανακάμψει μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και άλλων ενεργειών. Όμως, ανάκαμψη δεν προκύπτει ούτε από την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στον κλάδο.

Η διοίκηση της τράπεζας δικαιολογεί μέρος αυτής της μείωσης. Αναφέρει πως η μείωση στα διαθέσιμα κατά 197 εκατ. ευρώ οφείλεται στην ανάληψη ποσού 164 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν κατατεθεί στην τράπεζα για λογαριασμό φορέα του δημοσίου στο πλαίσιο συνήθους δραστηριότητας διαχείρισης διαμοιρασμού κονδυλίων επιδοτούμενων προγραμμάτων και είχε προκαλέσει αντίστοιχη αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων και καταθέσεων της τράπεζας.

Σε ότι αφορά τις τραπεζικές εργασίες, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις τα καθαρά έσοδα από τόκους παρά την αύξηση των επιτοκίων παρέμειναν σχεδόν στάσιμα. Διαμορφώθηκαν στα 54,695 εκατ. ευρώ από 53,079 εκατ. ευρώ το 2021.

Αύξηση 19% στις λειτουργικές δαπάνες

Η τράπεζα είχε αυξημένα έσοδα από προμήθειες (5,3 εκατ. ευρώ από 3,957 εκατ. ευρώ) αλλά αυτή η μικρή αύξηση σε απόλυτο μέγεθος 1,343 εκατ. ευρώ εξαφανίστηκε από την αύξηση 19% των λειτουργικών εξόδων τα οποία ανήλθαν σε 42,254 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση αποδίδει την αύξηση σε μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες συμβούλων, στο rebranding και σε αμοιβές του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Βεβαίως η αύξηση αυτή δεν δικαιολογείται από την πορεία της τράπεζας, ούτε από τις εξελίξεις που είχαν δρομολογηθεί τότε, δηλαδή εντός του 2022. Η τράπεζα ήταν τότε σε διαδικασία συγχώνευσης με άλλες τράπεζες και ενσωμάτωσης περιουσιακών στοιχείων και προσωπικού άλλων τραπεζών. Συνεπώς ακόμα και το rebranding, καθώς και τα έξοδα προβολής ήταν πρόωρα και δεν έπιασαν τόπο αφού θα χρειαστεί να επαναληφθούν.

Θυμίζουμε πως αρχικά η διοίκηση είχε υπογράψει συμφωνία συγχώνευσης με τη Τράπεζα Χανίων, η οποία όμως ναυάγησε μετά τις δηλώσεις στον Τύπο του επιχειρηματία Αλέξανδρου Εξάρχου, ο οποίος τότε ήταν μέλος της ομάδας των νέων μετόχων της Thrivest (Εξάρχου-Μπάκος-Καϋμενάκης), που θα έβαζαν χρήματα στην τράπεζα, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κεφαλαίου των 98 εκατ. ευρώ, όπως και έγινε. Επίσης, είχε δρομολογηθεί η ενσωμάτωση των περιουσιακών στοιχείων της HSBC στην Ελλάδα ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε από τους νέους μετόχους της Thrivest που απέκτησαν το 32,38% της Παγκρήτιας ,η συγχώνευση με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας (Σερρών) και η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank με προοπτική την συγχώνευσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, η Παγκρήτια Τράπεζα δεν μπόρεσε να βελτιώσει το καθαρό αποτέλεσμα σε μία χρονιά κατά την οποία ο κλάδος κατέγραψε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Τα καθαρά κέρδη για την τράπεζα διαμορφώθηκαν στα 3,9 εκατ. ευρώ σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2021 (3,528 εκατ. ευρώ).
Μάλιστα, η διατήρηση των κερδών στα ίδια επίπεδα συνέβη διότι η τράπεζα διενήργησε μικρότερες προβλέψεις απομείωσης δανείων ήτοι 16,583 εκατ. ευρώ από 18,08 εκατ. ευρώ το 2021.

Σε ότι αφορά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, βελτιώθηκαν μετά την αύξηση κεφαλαίου των 98 εκατ. ευρώ αλλά ακόμα υφίσταται έλλειμμα 15 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις μετά την απόφαση της τράπεζας να μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank με το ποσό των 34 εκατ. ευρώ αναμένεται μικρή επιδείνωση του κεφαλαιακού δείκτη.

Τι αναφέρει για το ναυάγιο με την Τράπεζα Χανίων 

Ενδιαφέρουσα είναι η άποψη της διοίκησης της τράπεζας ως προς την αθέτηση της συμφωνίας συγχώνευσης με την Τράπεζα Χανίων. Αποδίδει το «ναυάγιο» σε άρνηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων να έλθει σε συννενόηση με την Παγκρήτια Τράπεζα για την εξέλιξη της διαδικασίας της συγχώνευσης και αποποιείται των ευθυνών της και της ρήτρας αποζημίωσης του 1.000.000 ευρώ, όταν είναι δημοσίως γνωστό ότι το ναυάγιο προαναγγέλθηκε από τον τότε υποψήφιο μέτοχο Αλέξανδρο Εξάρχου της Thrivest με δηλώσεις του στον τύπο.

Ταξίδι αναψυχής και γνωριμίας

Αυτά βέβαια δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τη διοίκηση του Αντώνη Βαρθολομαίου, η οποία προγραμματίζει ταξίδι σε κάποιους δημοσιογράφους την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως γράφει η πρόσκληση της εταιρείας Palladian που κάνει τις κρατήσεις και στέλνει τα non papers, «η τράπεζα σας προσκαλεί σε ένα διήμερο γνωριμίας, φιλοξενίας και ενημέρωσης στα κεντρικά μας γραφεία στο Ηράκλειο Κρήτης».
Ισως απασχολήσουν τους νέους μετόχους και κάποια στιγμή τον φοβερά απασχολημένο από εκδηλώσεις και σουαρέ κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Ίσως και όχι.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu