Ελλάδα

«Πασχαλινό δώρο» Γεωργιάδη: Ετοιμάζει αυξήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα

Στον ΕΟΦ έχουν ήδη φθάσει αιτήματα για αύξηση στην τιμή 900 φαρμάκων

Αύξηση σε εκατοντάδες φάρμακα αναμένεται να δούνε μέσα ενδεχομένως και στον Απρίλιο οι Έλληνες ασθενείς, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με απόφασή της δίνει τη δυνατότητα να αυξηθούν οι τιμές σε φάρμακα ευρείας χρήσης, με στόχο αυτά να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά. Ήταν άλλωστε ένα αίτημα πολλών φαρμακευτικών εταιρειών να αυξηθούν οι τιμές, καθώς η διάθεσή τους δεν θεωρείται συμφέρουσα.

Πολλά σκευάσματα που πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και σε σχέση με το τι προβλέπει ο σχετικός νόμος, αποσύρονται από τα ράφια των φαρμακείων και αντικαθίστανται από άλλα πολύ ακριβότερα. Ένα φαινόμενο που οδηγεί βέβαια και στις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Εξάλλου ο ίδιος ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων είπε ότι η απόφασή του να φτιάξει μηχανισμό που θα δίνει αύξηση στα φτηνά φάρμακα πάρθηκε γιατί το 90% των ελλείψεων αυτών των φαρμάκων ανήκει στην κατηγορία των φτηνών, της τάξης των 15 ευρώ, και δεν συμφέρει της φαρμακοβιομηχανίες να τα πωλούν στην Ελλάδα.

Αυτό φυσικά θα σημάνει και την αύξηση της συμμετοχής για χιλιάδες ασθενείς που κάνουν χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων που θα αυξηθεί η τιμή τους.

Στον ΕΟΦ έχουν ήδη φθάσει αιτήματα για αύξηση στην τιμή 900 φαρμάκων, τα οποία έχει ήδη εξετάσει ο Οργανισμός ώστε να κάνει την τελική του εισήγηση προς το υπουργείο Υγείας.

Θα είναι πάντως η πρώτη φορά που δίνονται αυξήσεις στις τιμές των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, καθώς παλαιότερη απόφαση απαγόρευε την αύξηση και επέβαλε μόνο μείωση. Η επίσημη ανατιμολόγηση και η λίστα με τα φάρμακα που θα τα αφορά, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες ώστε πριν από το Πάσχα να ξεκινήσει η πώλησή τους στις νέες τιμές.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu