Οικονομία

Πειραιώς: Έντονη η διάθεση των ξένων για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα το 2014

Έντονη χαρακτηρίζει τη διάθεση των επενδυτών για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα, σχεδόν στο σύνολο του 2014, η Τράπεζα Πειραιώς, σε έκθεσή της, υπό τον διακριτικό τίτλο “Greek Fixed Income Monitor”.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τράπεζα, παρά την αύξηση της μεταβλητότητας και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι το μεγαλύτερο μέρος του 2014 χαρακτηρίζεται από σταθερότητα αλλά και έντονη διάθεση από επενδυτές για ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων στις 28 Νοεμβρίου από τις αρχές τους τρέχοντος έτους αυξήθηκε, προσφέροντας συνολική απόδοση 27,6%, ενώ η έντονη μεταβλητότητα εντός του μήνα οδήγησε σε μείωση κατά 4% σε μηνιαία βάση.

Σε εταιρικό επίπεδο, ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων (εκτός Τραπεζών) αυξήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου κατά 2,1% από τις αρχές του έτους και μειώθηκε κατά 1,5% σε μηνιαία βάση. Εστιάζοντας στις χρηματοοικονομικές επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών για το β’ τρίμηνο του 2014, η Πειραιώς αναφέρει:

• Καλή συνολική εικόνα εμφανίζει η ΤΙΤΑΝ, καθώς έχει τη χαμηλότερη σχέση δανεισμού σε σχέση με τα υπόλοιπα κεφάλαια της σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας και από τα υψηλά περιθώρια κέρδους.

• Οι ΟΤΕ και Coca Cola 3E εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των υπολοίπων εξεταζόμενων επιχειρήσεων κυρίως σε όρους κερδοφορίας και αποδοτικότητας, όπως καταγράφονται από τους σχετικούς αριθμοδείκτες, ενώ φαίνεται ότι υστερούν σε όρους ρευστότητας.

• Αναφορικά με την Frigoglass η εταιρία παρουσιάζει μεν ικανοποιητική ρευστότητα, αντιμετωπίζει δε δυσκολίες σχετικά με την κερδοφορία της και εμφανίζει υψηλή μόχλευση. Παρόμοια είναι η εικόνα της Intralot με κάπως καλύτερες επιδόσεις στους σχετικούς δείκτες.

• Μικτή είναι η εικόνα της ΔΕΗ, η οποία είναι από τις λιγότερο μοχλευμένες επιχειρήσεις του δείγματος και σημειώνει υψηλή λειτουργική κερδοφορία) ωστόσο το αρνητικό ετησιοποιημένο καθαρό περιθώριο κέρδους επιβαρύνει τους δείκτες αποδοτικότητας της

• Η Motor Oil εμφανίζει θετικές επιδόσεις αναφορικά με την αποδοτικότητα των περιουσιακών στοιχείων της και των ιδίων κεφαλαίων, ωστόσο οι επιδόσεις είναι αρκετά χαμηλές αναφορικά με τη ρευστότητα και την κερδοφορία σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, και συγχρόνως εμφανίζει από τα υψηλότερα επίπεδα μόχλευσης

• Τα ΕΛΠΕ παρά την πολύ υψηλή αναλογία ταμειακών λειτουργικών ροών σε σχέση με τις υποχρεώσεις, το καθαρό αποτέλεσμα κερδών κυμαίνεται σε αρνητικό επίπεδο.

• Σε μέσα επίπεδα είναι η συνολική εικόνα της S&B σε σχέση με τις επιχειρήσεις του δείγματος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu