Δεν έχει τελειώσει η μάχη με τον πληθωρισμό και οι αυξήσεις των επιτοκίων λόγω ανόδου των μισθών
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει κερδίσει ακόμη τη μάχη κατά του πληθωρισμού, με την αύξηση των μισθών να αποτελεί ιδιαίτερο εμπόδιο για την επίτευξη του στόχου του 2%, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.
Σε κάποιο επίπεδο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα είναι λιγότερο έντονες στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Lane σε διάσκεψη στην κεντρική τράπεζα της Λιθουανίας την Τρίτη. Αλλά το γενικό μήνυμα εξακολουθεί να είναι ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πολύ πάνω από το 2%, είπε.
«Δεν έχουμε επιτύχει ακόμη τον στόχο για τον πληθωρισμό και επομένως υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.
Τον Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο της ΕΚΤ προέβλεψε ρυθμό πληθωρισμού 5,6%, 3,2% και 2,1% για το 2023, το 2024 και το 2025 αντίστοιχα. Ωστόσο, η ΕΚΤ ανησυχεί περισσότερο για τις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον Λέιν.
Οι μισθοί αυξάνονται επί του παρόντος κατά 5,5% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη, είπε ο Λέιν, αφού είχαν αυξηθεί κατά 4% πέρυσι. «Αυτό δεν συνάδει με τον πληθωρισμό 2%,» πρόσθεσε.
Απαιτείται πιο συγκρατημένη αύξηση των μισθών για την επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών, είπε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. - Ανακοίνωση για την Προαναγγελία Τακτικής Γενικής Συνέλευσης
- Τραμπ: Απειλεί ευρωπαϊκές χώρες με δασμούς 100% αν βάλουν φόρο παροχής ψηφιακών υπηρεσιών σε αμερικανικές εταιρείες
- ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
- Η ΕΕ σχεδιάζει φόρο 15% στις εξαγωγές σκραπ αλουμινίου
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταδίκη για 57 αγρότες από την Κρήτη
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με απώλειες υπό το βάρος του παγκόσμιου sell off στην τεχνολογία
- Σήμα εμπιστοσύνης για τα Attica Πολυκαταστήματα: Υπερκάλυψη 3,9 φορές και προσφορές 212 εκατ.ευρώ
- Τραμπ: Το Ιράν παραβίασε «ανόητα» την κατάπαυση του πυρός στα Στενά του Ορμούζ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








