Κλιμακώνει τις νομικές πιέσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες μέλη της ΕΕ (Ιταλία, Ισπανία, Σλοβακία) οι οποίες δεν εφαρμόζουν ορθά την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών.
Πρόκειται για την οδηγία 2011/7/ΕΕ η οποία θεσπίζει ότι οι δημόσιες αρχές πρέπει πλέον να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερών ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερών.
Σύμφωνα με την ίδια Οδηγία στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων η προβλεπόμενη προθεσμία ανέρχεται στις 60 ημέρες, εκτός αν υπάρξει διαφορετική ρητή συμφωνία. Στην περίπτωση πληρωμών που πραγματοποιούνται αργότερα από ό,τι έχει συμφωνηθεί, οι πιστωτές δικαιούνται αυτομάτως τόκους υπερημερίας (με επιτόκιο τουλάχιστον 8% πάνω από το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και τουλάχιστον 40 ευρώ ως αποζημίωση για κάθε μη εξοφληθέν τιμολόγιο, καθώς και όλες τις άλλες δαπάνες στις οποίες υποβλήθηκαν ως έξοδα είσπραξης των οφειλών.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η οδηγία για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών (οδηγία 2011/7/ΕΕ), η οποία έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών έως τις 16 Μαρτίου 2013, αναδιατυπώνει μια προηγούμενη οδηγία (την οδηγία 2000/35/ΕΕ) και θεσπίζει αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της νοοτροπίας καθυστερήσεων των πληρωμών. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, η Επιτροπή σημειώνει στη σημερινή ανακοίνωσή της ότι έστειλε συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή στην Αθήνα σχετική με τη «νέα νομοθεσία που καταργεί δικαιώματα πιστωτών σε τόκους και αποζημίωση».
Αναφερόμενη τέλος στις αποφάσεις της Επιτροπής για τις τέσσερις χώρες, η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπος αρμόδια για την Εσωτερική Αγορά, δήλωσε τα εξής: «Οι καθυστερήσεις πληρωμών συνιστούν σοβαρότατη επιβάρυνση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές. Όταν οι επιχειρήσεις μπορούν να βασιστούν στην έγκαιρη αποπληρωμή τους από τους εργοδότες τους, μπορούν να επικεντρωθούν στη δουλειά τους και να παραγάγουν αξία για τους πελάτες και τους εργαζομένους τους. Ζητούμε από τα κράτη-μέλη να τηρούν τους κανόνες για τις καθυστερήσεις πληρωμών για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βουτιά 49% στα λειτουργικά κέρδη της Toyota το α’ τρίμηνο λόγω δασμών
- Εθνική Τράπεζα: Στα 344 εκατ. ευρώ τα κέρδη το α’ τρίμηνο 2026
- Παράνομοι κρίθηκαν από αμερικανικό δικαστήριο οι προσωρινοί δασμοί του Τραμπ
- ΤΡΑΠΕΖΑ OPTIMA BANK A.E. - Optima bank | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
- Cosmote: Αύξηση 4,9% στα έσοδα και 2,8% στο προσαρμοσμένο EBITDA το α’ τρίμηνο
- ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. - Αποτελέσματα A’ τριμήνου 2026 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Ιστορικό άλμα της Samsung πάνω από το ορόσημο του 1 τρισ. δολαρίων
- Όμιλος Φάις: Γιατί αναζητά τώρα ευκαιρίες στον τομέα της ευεξίας, σε ποιους κλάδους στρέφεται
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








