Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο μεταξύ 65 και 70 δολαρίων ανά βαρέλι εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το εύρος είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας και υψηλότερο από αυτό για το οποίο είχαν πιέσει ορισμένες χώρες. Καθώς η Ρωσία πουλάει ήδη το πετρέλαιό της με εκπτώσεις, ένα υψηλό πλαφόν μπορεί να έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις συναλλαγές.
Οι πρεσβευτές της ΕΕ συναντώνται σήμερα με στόχο να εγκρίνουν τον μηχανισμό πλαφόν και ένα προτεινόμενο επίπεδο τιμών. Εάν το κάνουν, η ΕΕ και η G7 θα μπορούσαν να ανακοινώσουν το ανώτατο όριο τιμών αργότερα σήμερα, ανέφεραν οι πηγές. Το ανώτατο όριο χρειάζεται την υποστήριξη όλων των κρατών-μελών για να εγκριθεί.
Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με σημαντική έκπτωση σε σύγκριση με το Brent, περίπου στα 65 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. «Αν το ανώτατο όριο της τιμής της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο καθοριστεί σε παρόμοιο επίπεδο, δεν θα έκανε πολύ κακό στη Ρωσία».
Για να αντισταθμίσουν το αποδυναμωμένο σχέδιο, μια ομάδα χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, πιέζουν για ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας το συντομότερο δυνατό.
Το ανώτατο όριο τιμής θα απαγόρευε στις εταιρείες να παρέχουν ναυτιλία και υπηρεσίες, όπως ασφάλιση, που απαιτείται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο, εκτός εάν το πετρέλαιο πωληθεί κάτω από το συμφωνημένο όριο. Το σχέδιο του πλαφόν, το οποίο καθοδηγείται από τη G7, έχει δύο στόχους: Τη διατήρηση της ροής του ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να αποφευχθούν οι παγκόσμιες αυξήσεις των τιμών, ενώ ταυτόχρονα τον περιορισμό των εσόδων της Μόσχας.
Η ΕΕ πρότεινε επίσης την προσθήκη ορισμένων περιόδων χάριτος στην τελευταία έκδοση της νομοθεσίας για το ανώτατο όριο τιμής και έχει περιορίσει σημαντικά τις κυρώσεις στις διατάξεις για τη ναυτιλία.
Η τελευταία πρόταση διευκολύνει αρκετά στοιχεία του πλαφόν που ορίστηκαν στο πιο πρόσφατο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να έχουν θέσει επ’ αόριστον περιορισμούς στα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμής. Οι κυρώσεις σε αυτά τα πλοία θα περιορίζονται πλέον σε περίοδο 90 ημερών και θα ισχύουν μόνο για το ρωσικό πετρέλαιο.
Το μπλοκ πρότεινε επίσης την προσθήκη μιας μεταβατικής περιόδου 45 ημερών στην εισαγωγή του πλαφόν, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg. Η προτεινόμενη περίοδος χάριτος θα ισχύει για πετρέλαιο που έχει φορτωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου – ημερομηνία κατά την οποία πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις πετρελαίου – και εκφορτώνεται έως τις 19 Ιανουαρίου, ευθυγραμμίζοντας την ΕΕ με μια ρήτρα που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι περισσότερες χώρες της G7 και η ΕΕ σχεδιάζουν να σταματήσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού φέτος. Οι διατάξεις για τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου σε αυτές τις τιμές, πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Φεβρουάριο.
Μετά τη δημοσίευση των παραπάνω πληροφορίων, γυρίζουν αρνητικά οι τιμές: Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2% ή $1,6 και φτάνει στα 79,30 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 2,2% ή 1,9 δολαρίων, βρίσκεται στα $86,37.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σοβαρά προβλήματα η Novo Nordisk με την καμπάνια του χαπιού αδυνατίσματος στις ΗΠΑ
- Ουρές για δωρεάν πίτσα σε καταστήματα της Αθήνας (video)
- Προβλήματα ποιότητας στα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων: Ραγίζουν πριν… λάμψουν
- Βελόπουλος: Να καταργήσουν τις φοιτητικές παρατάξεις και θα σταματήσουν τα επεισόδια στα πανεπιστήμια
- Την Τρίτη συνάντηση Μητσοτάκη και κτηνοτρόφων
- Volkswagen eHybrid (PHEV): Πώς η plug-in υβριδική τεχνολογία μειώνει την κατανάλωση καυσίμου στην καθημερινή μετακίνηση
- Εθνική Τράπεζα: Απέκτησε 276.000 ίδιες μετοχές έναντι 4,25 εκατ. ευρώ
- Νέα πτώση 1,43% για Χρηματιστήριο Αθηνών με αρνητικούς πρωταγωνιστές Alpha Bank και Metlen
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








