Αγορές

Πλημμύρες και πληθωρισμός σκέπασαν την επενδυτική βαθμίδα: Στο 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Υπήρξε γενικότερη αύξηση των αποδόσεων την τελευταία εβδομάδα στα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης - Σήμερα η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Χωρίς αποτέλεσμα στο κόστος του δανεισμού έμεινε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, από τον πρώτο οίκο DBRS. Από τότε, η απόδοση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σημείωσε άνοδο με το 10ετές να επιστρέφει και να ξεπερνά οριακά το 4%. Προηγουμένως, δηλαδή πριν να αποδοθεί η επενδυτική βαθμίδα, αυτή η εξέλιξη είχε προεξοφληθεί από την αγορά και η απόδοση του 10ετούς είχε υποχωρήσει μέχρι και το 3,6%, αγγίζοντας τα επιπεδα της Ισπανίας. Αλλά, τα τελευταία γεγονότα με τις πλημμύρες και τις μεγάλες δημοσιονομικές τρύπες οδήγησαν τις τελευταίες ημέρες σε αντιστροφή της τάσης. Σε αυτό δεν μπόρεσε να κάνει πολλά ούτε η παρέμβαση του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει στο Bloomberg ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί δημοσιονομικά από το κόστος των πλημμυρών. Κάτι τέτοιο μάλλον δεν ισχύει, αφού το οικονομικό επιτελείο αναζητεί νέους πόρους – φόρους.

Επίσης, από την περασμένη Παρασκευή οι τιμές των μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο έχουν υποχωρήσει σημαντικά (στο -2,7% ο Γενικός Δείκτης) ενώ η πτώση είχε αρχίσει προηγουμένως, επιβεβαιώνοντας το μότο των αγορών, «buy the rumor, sell ths fact», δηλαδή αγόρασε στη φήμη και πούλησε στο γεγονός. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023, ο Γενικός Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει χάσει σχεδόν 7% (-6,96% για την ακρίβεια).

Στην άνοδο των αποδόσεων έπαιξε ρόλο και ένας ακόμα παράγοντας. Η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων σε υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι θα υπάρξει και νέα αύξηση των επιτοκίων. Οι απόψεις είναι μοιρασμένες καθώς τα στοιχεία για την πορεία των οικονομικών μεγεθών είναι αντικρουόμενα. Πάντως υπάρχει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά όχι στο βαθμό που θα ήθελαν οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής. Ετσι,«τσίμπησαν» οι αποδόσεις και των ομολόγων άλλων χωρών της ΕΕ.

Για παράδειγμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας ανήλθε στο 3,7% από 3,6% προηγουμένως. Του γερμανικού αυξήθηκε στο 2,64% ενώ είχε υποχωρήσει στο 2,42% στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023.

Υψηλότερα όλων παραμένει η απόδοση των ιταλικών ομολόγων με το 10ετές να προσεγγίζει το 4,47%.

Παρά την αύξηση των αποδόσεων, η Ελλάδα και οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης  δανείζονται χαμηλότερα από τις ΗΠΑ, όπου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παραμένει σε επίπεδα άνω του 4% και συγκεκριμένα στο 4,22%.

Συνεδριάζει η ΕΚΤ για επιτόκια

Σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει το εποπτικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Τράπεζα το οποίο και θα αποφασίσει εάν θα αυξήσει ή όχι το βασικό της επιτόκιο σε νέο ρεκόρ ή εάν θα κάνει διάλειμμα παύσης μετά από εννέα συνεχόμενες αυξήσεις.

Αναλυτές και επενδυτές έτειναν προς μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι που το Reuters ανέφερε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα επρόκειτο να αυξήσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος σε περισσότερο από 3%, ενισχύοντας το επιχείρημα για αύξηση.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters στις 5-7 Σεπτεμβρίου ανέμενε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, αλλά με τη μεταβαλλόμενη διάθεση οι αγορές χρήματος αποδίδουν πλέον πιθανότητα 65% για αύξηση, που αναμένεται να είναι η τελευταία σε έναν κύκλο που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022.

Χρ. Ι.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu