Νέα

«Πολύ υψηλός» ο πληθωρισμός διαμήνυσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ

Και προειδοποίησε ότι «είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ κάλεσε τους οικονομικούς παράγοντες την Παρασκευή για περισσότερη επαγρύπνηση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να έρθουν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.

Αν και αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ο επικεφαλής της FED είπε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από εκεί που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αισθάνονται άνετα. Σημείωσε, ότι η Fed θα παραμείνει ευέλικτη καθώς εξετάζει περαιτέρω κινήσεις, αλλά έδωσε ελάχιστες ενδείξεις για το ενδεχόμενο χαλάρωσης.

«Αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του – κάτι που είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη – παραμένει πολύ υψηλός», είπε ο Πάουελ στην προγραμματισμένη κεντρική του ομιλία του στην ετήσια συνάντηση της Fed του Κάνσας Σίτι στο Τζάκσον Χόλ του Ουαϊόμινγκ. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας».

Η ομιλία έμοιαζε με τις παρατηρήσεις που έκανε ο Πάουελ πέρυσι στο Jackson Hole, προειδοποιώντας για οικονομικό «πόνο», καθώς η Fed συνεχίζει τις προσπάθειές της να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

Ο Πάουελ ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για νίκη, ακόμη και με τα στοιχεία αυτό το καλοκαίρι να είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της Fed. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος αμφότεροι παρουσίασαν χαλάρωση του ρυθμού των αυξήσεων των τιμών.

«Οι χαμηλότερες μηνιαίες μετρήσεις για τον πυρήνα του πληθωρισμού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν ευπρόσδεκτες, αλλά δύο μήνες καλών στοιχείων είναι μόνο η αρχή για να χτιστεί η εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας», είπε.

Αναγνώρισε ότι οι κίνδυνοι είναι διπλής όψης και μπορεί να γίνουν πολλά και λίγα.

«Το να κάνουμε πολύ λίγα θα μπορούσε να επιτρέψει στον πληθωρισμό να κινηθεί πάνω από τον στόχο και να παγιωθεί και τελικά να απαιτήσει η νομισματική πολιτική να αποσπάσει πιο επίμονο πληθωρισμό από την οικονομία με υψηλό κόστος για την απασχόληση», είπε. «Το να κάνουμε πάρα πολλά θα μπορούσε επίσης να κάνει περιττό κακό στην οικονομία».

«Όπως συμβαίνει συχνά, πλοηγούμαστε με τα αστέρια κάτω από συννεφιασμένο ουρανό», πρόσθεσε.

Οι αγορές αντέδρασαν ελάχιστα καθώς ο Πάουελ άρχισε να μιλάει, με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones να αυξάνεται περίπου 100 μονάδες και τις αποδόσεις του δημοσίου να είναι ανάμεικτες. Η αντίδραση έρχεται σε αντίθεση με την αντίδραση του 2022, όταν οι αγορές έπεσαν μετά την ομιλία του Πάουελ.

Οι δηλώσεις του Πάουελ ακολουθούν μια σειρά από 11 αυξήσεις επιτοκίων που έχουν ωθήσει το βασικό επιτόκιο της Fed στο 5,25%-5,5%, το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 22 χρόνια. Επιπλέον, η Fed μείωσε τον ισολογισμό της στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι αγορές τον τελευταίο καιρό έδιναν  ελάχιστες πιθανότητες σε νέα άνοδο στη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, αλλά πλέον οι πιθανότητες είναι 50-50 στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu