Οικονομία

ΠΟΠΕΚ : Οι φόροι σβήνουν τα οφέλη από την πτώση του πετρελαίου

Στη διευκρίνιση ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου Μπρεντ κατά 45% μέσα σε ένα χρόνο δεν αποτυπώθηκε στις τιμές των καυσίμων στην χώρα μας λόγω της υψηλής φορολογίας προχώρησε σήμερα Τρίτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Προς αποφυγή λανθασμένων συμπερασμάτων η ΠΟΠΕΚ ενημέρωσε τους καταναλωτές ότι αν και η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ μειώθηκε από τα 112 δολάρια ανά βαρέλι πέρυσι, στα 61,38 δολάρια ανά βαρέλι εφέτος (-45%), ωστόσο η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα μειώθηκε κατά μόλις 12,5% στα 1,44 ευρώ ανά λίτρο εφέτος, από 1,65 ευρώ ανά λίτρο πέρυσι λόγω της φορολογίας που αντιστοιχεί στο 65,78% της τιμής του καυσίμου.

Η τιμή του πετρελαίου κίνησης στην Ελλάδα μειώθηκε κατά  13,3% στα 1,19 ευρώ ανά λίτρο εφέτος, από 1,37 ευρώ ανά λίτρο πέρυσι λόγω της φορολογίας που αντιστοιχεί στο 47,22% της τιμής του καυσίμου.

«Η πτώση της τιμής του Μπρεντ αν και μειώθηκε κατά 45% μέσα σε ένα χρόνο δεν μειώθηκε ανάλογα η διαμόρφωση των τιμών στην χώρα μας. Αυτό οφείλεται στο υψηλό ποσοστό που καταλαμβάνουν οι φόροι στην ανά λίτρο τιμή των καυσίμων, οι οποίοι παραμένουν σταθεροί, και δεν επηρεάζονται από τις διεθνείς μειώσεις», σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu