Η αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών είδε το ποσοστό της να συρρικνώνεται
Η συμμαχία της δεξιάς, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ κι έναν χρόνο στην Πορτογαλία, κέρδισε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή, στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση της χώρας από το 2022.
Ο ηγέτης της συμμαχίας και πρωθυπουργός της χώρας, Λουίς Μαυροβούνιο, υποσχέθηκε στους υποστηρικτές της να «τονώσει τις επενδύσεις» και να «εγγυηθεί την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Από την άλλη, η αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών είδε το ποσοστό της να συρρικνώνεται, καθώς η άκρα δεξιά ενισχύθηκε περαιτέρω, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα όσον αφορά την ψηφοφορία της πορτογαλικής διασποράς, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες:
η παράταξη του πρωθυπουργού Λουίς Μοντενέγκρου επικράτησε με το 32,7% των ψήφων,
το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε 23,4%,
η ακροδεξιά παράταξη Σέγκα («Αρκετά») το 22,6% των ψήφων.
Σημειώνεται ότι οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν ακόμη και να βρεθούν πίσω από το Σέγκα, εάν τα αποτελέσματα από τους ψηφοφόρους στο εξωτερικό, τα οποία χρειάζονται λίγες μέρες για να μετρηθούν, κινηθούν όπως στις περσινές εκλογές, όταν οι δύο από τις τέσσερις έδρες πήγαν στο Σέγκα και η μία στους Σοσιαλιστές.
Ο ηγέτης του Σέγκα, Αντρέ Βεντούρα, δήλωσε ότι το «ιστορικό» αποτέλεσμα σηματοδότησε το τέλος της δικομματικής κυριαρχίας στην Πορτογαλία.
Παραιτείται ο ηγέτης των Σοσιαλιστών
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης των Σοσιαλιστών ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος μετά την βαριά ήττα που υπέστη η παράταξη.
«Θα ζητήσω εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος», είπε ο Πέντρου Νούνες Σάντους σε υποστηρικτές των Σοσιαλιστών.
Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρου εξασφάλισε τη νίκη, αλλά χωρίς η δεξιά συμμαχία του να έχει επαρκή αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- N. Mπέρτσος: Μπαίνει στα τουριστικά καταλύματα το πρώην στέλεχος της Grivalia και της Εurobank
- Tethys: Το ελληνικό success story προβληματικών δανείων του ξενοδοχειακού κλάδου
- Τετραήμερο 28ης Οκτωβρίου: Γεμάτοι οι ουρανοί της Aegean με 95% πληρότητα οι διεθνείς προορισμοί – Οι τοπ επιλογές
- Ανασυγκροτήθηκε το Δ.Σ. της Τράπεζας Χανίων: Πρόεδρος ο Μιχαήλ Μαρακάκης
- Κατατέθηκε η αχρείαστη τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη: 6 υπουργοί υπογράφουν και αναθέτουν σε ιδιωτική εταιρεία να σβήσει τα 57 ονόματα των Τεμπών!
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα
- Λαβρόφ και Ρούμπιο συζήτησαν τα «επόμενα βήματα προς τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία»
- ONYX: Τα ποσοστά των βασικών μετόχων μετά την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







