Οικονομία

Πρόεδρος Ένωσης Καταναλωτών για τις αυξήσεις σε τρόφιμα: «Η αισχροκέρδεια έχει πάει και αυτή διακοπές»

«Έχει μεταφερθεί στα νησιά», ανέφερε ο Απόστολος Ραυτόπουλος - Υψηλά τα πρόστιμα στους παραβάτες

«Πρωταθλήτρια» Ευρώπης είναι η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι στις αυξήσεις των τιμών στα φρούτα με τους καταναλωτές να διαμαρτύρονται για την ακρίβεια στα τρόφιμα και σε βασικά είδη διατροφής. Για το θέμα που απασχολεί τα νοικοκυριά μίλησαν στις «Συνδέσεις» ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμένων Καταναλωτών και ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γ.γ. Εμπορίου.

Η αισχροκέρδεια έχει πάει κι αυτή διακοπές. Έχει μεταφερθεί στα νησιά» ανέφερε ο κ. Ραυτόπουλος. Μιλώντας για τις τιμές των φρούτων που έχουν πάρει την ανιούσα δήλωσε ότι τα καρπούζια τον Ιούνιο πωλούνταν από τους παραγωγούς στα 26 με 28 λεπτά, την ώρα που ο καταναλωτής τα αγοράζει από 60 λεπτά έως 1 ευρώ. Στα ύψη είναι και οι τιμές στα ζαρβαβατικά με τους καταναλωτές να πληρώνουν σχεδόν διπλάσια τιμή στα νησιά.

Ρύθμιση αποπληρωμής δανείου επετεύχθη μετά από διαπραγμάτευση της ΕΕΚΕ με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, την Πολιτική

«Βρισκόμαστε στον 26ο μήνα αύξησης τιμών»

«Οι τιμές που αναφέρουμε για την Αττική δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Βρισκόμαστε στον 26ο μήνα της αύξησης των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, εκ των οποίων στους 16 μήνες ο πληθωρισμός είναι διψήφιος. Από τον Ιούλιο πέρυσι μέχρι φέτος τα επιτόκια στα δάνεια έχουν αυξηθεί 10 φορές και αυτό θα συνεχιστεί» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών.

«Προφανώς γίνονται έλεγχοι. Υπάρχουν πρόστιμα και αυτό έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι οι έλεγχοι είναι διαρκείς» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Αναγνωστόπουλος κάνοντας λόγο για περιορισμένα κρούσματα αισχροκέρδειας.

«Αυτό που δεν πρέπει να μείνει σαν εικόνα στους καταναλωτές είναι ότι η ακρίβεια η οποία ζούμε αυτή τη στιγμή είναι προϊόν αισχροκέρδειας. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα στην οποία συμβαίνουν τα πράγματα διαφορετικά από ότι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο» ανέφερε ο γ.γ. Εμπορίου παραδεχόμενος ότι όντως υπάρχει μια αύξηση 25% τον Μάιο και τον Ιούνιο στα φρούτα.

Υψηλά τα πρόστιμα στους παραβάτες

Αναγνωστόπουλος: Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά

«Σε μια ελεύθερη αγορά πράγματι κανείς μπορεί να πουλάει όσο θέλει. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίοδο, στην οποία έχουμε υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, το κράτος έχει λάβει μέτρα προκειμένου να μην μπορεί να ξεπεράσει με μια επιχείρηση το μέγιστο περιθώριο κέρδους, αυτό που είχε δηλαδή πριν την έναρξη της κρίσης σε βασικά αγαθά βασικής διαβίωσης» συμπλήρωσε.

Και όπως είπε οι έλεγχοι είναι διαρκείς τόσο στην λιανική πώληση όσο και στη χονδρική πώληση αλλά και στη βιομηχανία.

«Σε κάθε περίπτωση τα πρόστιμα που υπάρχουν είναι υψηλά. Προτείνουμε στους επιχειρηματίες να προσέχουν πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίο τιμολογούν» σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Ο ίδιος κάλεσε τους καταναλωτές να προσέχουν τις τιμές την περίοδο των θερινών εκπτώσεων για να μην παραπλανηθούν λέγοντας ότι τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ υψηλά.

Οικονομία

close menu