Αποτέλεσμα η μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά περίπου 27 εκατ. ευρώ και 2 εκατ. ευρώ απώλειες ασφαλιστικών εισφορών, τονίζει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ)
Το πάγιο αίτημα της αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος της έλλειψης εργατών γης, επαναφέρει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), τονίζοντας ότι το διαχρονικά άλυτο αυτό πρόβλημα ίσως είναι, πέραν της φετινής ακαρπίας, το μεγαλύτερο σήμερα στον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών.
Οι συνέπειες της έλλειψης εργατών γης είναι καταστροφικές για τον κλάδο αλλά και για την χώρα. Ενδεικτικά, η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ αναφέρει ότι για την ελαιοκομική περίοδο 2022/23 για τις πράσινες ελιές (ποικιλίες «Χαλκιδική» και «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά») το 20%-30% της ηρτημένης παραγωγής των πράσινων ελιών παρέμεινε στα ελαιόδεντρα με αποτέλεσμα την μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά περίπου 27.000.000 ευρώ, ενώ οι απώλειες της χώρας σε ασφαλιστικές εισφορές από εργόσημα εκτιμώνται να ξεπέρασαν τα 2.000.000 ευρώ, και με το πρόβλημα να συνεχίζεται.
Δίνει «ανάσα» η νέα ρύθμιση
«Από το κλάδο μας η πρόσφατη τροπολογία για την άδεια διαμονής και -υπό όρους-εργασίας μεταναστών κρίνεται τελείως θετική και θα δώσει μια ανάσα στο χρόνιο αυτό πρόβλημα», επισημαίνει η Εθνική ΔΟΠΕΛ τονίζοντας ότι οι 30.000 αιτούντες παράτυποι μετανάστες, τους οποίους αφορά η ρύθμιση και θα απορροφηθούν από όλους τους κλάδους, σαφώς δεν καλύπτουν τις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα, που είναι σημαντικά πολλαπλάσιες.
«Ευελπιστούμε όμως αυτή να είναι η αρχή μιας σειράς γόνιμων σχετικών μεταρρυθμίσεων», σημειώνει, τονίζοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να ενσκήψει στο χρόνιο και μείζον πρόβλημα της έλλειψης μετακλητών εργατών γης, καθώς η «ισχύουσα νομοθεσία «σπρώχνει» τους ενδεχόμενους μετακλητούς εργάτες γης σε χώρες με «φιλικότερες» διατάξεις και καθιστά την χώρα μας μη ανταγωνιστική σχετικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε σε Γερμανία και Ελλάδα
- Παρέμβαση Πάπα για να σταματήσουν οι εξοπλισμοί
- Σχέδιο Τραμπ-νετανιάχου για Λωρίδα της Γάζας: Από γενοκτονία σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής»
- Επιθέσεις στο Ισραήλ ανήγγειλε ο αρχηγός των Χούθι
- Δύο νέες εστίες φωτιάς σε περιοχές της Κοζάνη;
- Eurobasket: Κυρίαρχη η Εθνική ομάδα μπάσκετ εναντίον της Γεωργίας
- Αποδοκιμάστηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη Σύρο
- Φυτεία με πάνω από 2.250 δενδρύλλια κάνναβης στη Σπάρτη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις