Οικονομία

Ψηφίσθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020

Ψηφίσθηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020.
 
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά και στο σύνολο του, τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Βουλευτές, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη σε μία συνεδρίαση, καθώς είναι με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκα δήλωσε σήμερα ανοικτός σε προτάσεις, ενώ χαρακτήρισε το νέο ΕΣΠΑ «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και εργαλείο ανάπτυξης που θα φέρει επενδύσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», προσθέτοντας ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την ΕΕ.

«Η ελληνική οικονομία βγαίνει από το τούνελ της κρίσης. Με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020, περίπου 26 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο καθορίζει με τρόπο διαυγή και αποτελεσματικό πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα σε πραγματικές παραγωγικές δραστηριότητες» επισήμανε ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε:

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και η ενίσχυση της διαφάνειας. Γιατί το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί μια μεγάλη πραγματική ευκαιρία για τη χώρα. Είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που διαθέτουμε για να δώσουμε μεγαλύτερη επιτάχυνση στην ελληνική οικονομία».

Πάντως, σήμερα η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας «έβαλε» κατά του νομοσχεδίου τονίζοντας πως η καλπάζουσα ανεργία δεν επιτρέπει πλέον πειραματισμούς σε βάρος των πολιτών, ούτε «διακοσμητικές υπηρεσίες», απαξιώνοντας την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας που εργάζονται στις ειδικές υπηρεσίες, τις οποίες καταργεί το σχέδιο νόμου.

Η Ομοσπονδία ζήτησε να παραμείνουν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων ως έχουν και να συνεχίσουν να υπάγονται διοικητικά στο υπουργείο Εργασίας, να παραμείνει η διαχείριση των προγραμμάτων ανεργίας στο υπουργείο, το οποίο είναι και καθ’ ύλην αρμόδιο αλλά διαθέτει και την τεχνογνωσία και την πείρα τόσων ετών, αλλά και να μην  διακοπεί βίαια η ανάπτυξη σημαντικών πολιτικών, όπως η κοινωνική οικονομία, η οποία σήμερα αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου μας, ενώ στο νέο ΕΣΠΑ δεν υπάρχει πια η αρμόδια υπηρεσία (ΕΥΚΕΚΟ) που διαθέτει την τεχνογνωσία του αντικειμένου της κοινωνικής οικονομίας

close menu