ραματική πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να «βυθίζεται» στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου του 2012, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, εν μέσω κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές και της αβεβαιότητας που προκαλούν οι πρόωρες εκλογές.
Το κλίμα επιβαρύνθηκε, εκτός των πολιτικών εξελίξεων, από τις μεγάλες απώλειες που καταγράφουν οι διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, τις οποίες προκαλούν η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών και η υποχώρηση των εμπορευμάτων.
Τα ισχυρότερα «πυρά» των πωλητών δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 22,67%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται μόλις στα 3,123 δισ. ευρώ.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 568,38 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 10,54%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου 2012 (566,79 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 562,87 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 11,40%.
Από τις αρχές του έτους ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 31,20%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 4,126 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 39,047 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 136.134.806 τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,77%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 7,12%.
Με πτώση έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-26,53%), της Εθνικής (-23,67%), της Alpha Bank (-21,74%), της Eurobank (-19,05%), της ΔΕΗ (-17,91%), του ΟΤΕ (-17,28%), της Folli Follie (-16,67%), της Ελλάκτωρ (-16,15%), της ΕΥΔΑΠ (-14,48%) και της Τιτάν (-12,57%).
Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των τραπεζών (-22,67%), των τηλεπικοινωνιών (-17,28%), του εμπορίου (-16,57%), της υγείας (-14,40%) και των κατασκευών (-12,49%).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: Εκτίναξη 56,4% στο κόστος καυσίμων για τις αεροπορικές εταιρείες τον Μάρτιο
- Prodea: Το χρονοδιάγραμμα της δημόσιας πρότασης για μετατροπή ομολογιών σε μετοχές
- Δήμος Θεσσαλονίκης και φορείς καλούν σε διαπραγμάτευση Ryanair και Fraport
- Ευρωπαϊκές αγορές: Άλμα 2,22% και υψηλό σχεδόν 3 εβδομάδων
- Θλίψη για την πρόωρη απώλεια του Θεόδωρου Μόσχου 49 ετών, CEO του SMERemediumCap
- ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- BriQ Properties: Δωρεάν διάθεση 38.000 ιδίων μετοχών σε στελέχη
- ΔΑΑ: Στα 9,02 εκατ. οι επιβάτες το α΄τετράμηνο με ετήσια άνοδο 5,9% – Οριακά με +1% ο Απρίλιος
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








