Λόγω ανάλογης πτώσης των καθαρών εσόδων από τόκους
Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη μετά τη φορολογία €353 εκατ. για το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2025, με το γ’ τρίμηνο να κλείνει στα €118 εκατ. Τα κέρδη είναι μειωμένα 12% έναντι €401 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Η μείωση οφείλεται στα μειωμένα έσοδα από τόκους. Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν 12% στα €548 εκατ. από €624 εκατ. το περσινό 9μηνο.
Το σύνολο των εσόδων (από τόκους, προμήθειες, χρηματοοικονομικά) ανήλθε σε 767 εκατ. ευρώ ήτοι πτώση 7% σε σχέση με το 9μηνο του 2024.
Αυξημένα 2% ήταν τα έσοδα από διάφορες αμοιβές και προμήθειες τα οποία ανήλθαν σε €133 εκατ από €131 εκατ. στο 9μηνο του 2024.
Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) διαμορφώθηκε στο 18,4% για τη χρήση έως Σεπτέμβριο. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται «σε υποκείμενη βάση».
Η κεφαλαιακή θέση παρέμεινε ιδιαίτερα ισχυρή με το δείκτη CET1 στο 20,5% (συμπεριλαμβανομένων των κερδών γ’ τριμήνου με σχετική πρόβλεψη για διανομή) και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 25,4%. Το ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) προς δάνεια μειώθηκε στο 1,2%, με χρέωση πιστωτικών ζημιών 35 μ.β.
Στο κομμάτι της χρηματοδότησης ο νέος δανεισμός έφτασε τα €2,2 δισ. (+31% ετησίως), ενώ το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε 6% από την αρχή του έτους στα €10,71 δισ. Οι καταθέσεις στην πλειονότητα λιανικές, ανήλθαν στα €21,5 δισ., αυξημένες κατά 7% σε ετήσια βάση.
Η αποτελεσματικότητα κόστους παραμένει ισχυρή, με αναπροσαρμοσμένο δείκτη κόστος/έσοδα στο 35% (39% στη δημοσιευμένη μέτρηση), ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους του 9μήνου διαμορφώθηκαν στα €548 εκατ. (-12% ετησίως) και τα συνολικά έσοδα στα €767 εκατ. (-7%).
Στις αποδόσεις προς μετόχους, η τράπεζα κατέβαλε ενδιάμεσο μέρισμα €0,20/μετοχή τον Οκτώβριο και διατηρεί στόχο payout ratio 70% από τα κέρδη του 2025. Συνολικά, τα μετρητά που καταβλήθηκαν εντός του 2025 ανέρχονται σε €0,68/μετοχή. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε επιτυχώς ανατιμολόγηση Tier 2 ύψους €300 εκατ. με επιτόκιο 4,25%.
Ο διευθύνων σύμβουλος Πανίκος Νικολάου έκανε λόγο για «άλλο ένα τρίμηνο ισχυρής κερδοφορίας», αποδίδοντας την επίδοση στην ανθεκτικότητα των καθαρών εσόδων από τόκους, την ισχυρή ρευστότητα και τη συνεπή πειθαρχία κόστους. Η διοίκηση αναβαθμίζει τον στόχο ROTE για το 2025 σε επίπεδα high-teens και εκτιμά ότι, υπό υπόθεση CET1 15%, η ROTE θα ξεπεράσει το 20% φέτος.
Σε επίπεδο περιβάλλοντος, η τράπεζα λειτουργεί σε «ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο», με την κυπριακή οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2025—πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις που επικαλείται η διοίκηση. Η επικαιροποίηση στρατηγικών και οικονομικών στόχων τοποθετείται για το α’ τρίμηνο 2026.
Οι αριθμοί με μια ματιά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Αυξάνονται 50% τα όρια επιστροφής του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου – Σε πανικό ο Χατζηδάκης
- Lamda: Στο 3,8% με 4,1% το εύρος απόδοσης για το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ
- Sony: Αύξηση 5% των εσόδων, στα 20,14 δισ. δολάρια το β’ τρίμηνο 2025
- Ν. Πλακιάς: “Ζητάμε αναβάθμιση κατηγορίας για Καραμανλή – Εκτρωμα το άρθρο 86”
- ΑΑΔΕ: Απάτη ΦΠΑ με πολυτελή μεταχειρισμένα μέσω βουλγαρικής εταιρείας – βιτρίνας
- Τουρκία: Οκτώ συλλήψεις και 1.024 παίκτες στο μικροσκόπιο για παράνομο στοιχηματισμό
- Αγρότες: Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12:00 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Βίντεο)
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








