Η πιθανότητα συμφωνίας ΗΠΑ–Ιράν και η προσωρινή παύση επιχείρησης συνοδείας πλοίων στο Στενό του Ορμούζ ενισχύουν τις προσδοκίες για επαναφορά μέρους της προσφοράς στην αγορά.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στις ενδείξεις ότι μέρος της «παγωμένης» προσφοράς από τη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επανέλθει σταδιακά. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι ενδέχεται να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με το Ιράν.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 1,7% στα 107,98 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate μειώθηκε 1,8%, στα 100,44 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κλείσει την προηγούμενη ημέρα με απώλειες 3,9%.
Την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε απροσδόκητα ότι θα «παγώσει» προσωρινά επιχείρηση συνοδείας πλοίων μέσω του Στενού του Ορμούζ, επικαλούμενος πρόοδο προς μια ευρύτερη συμφωνία με το Ιράν. Δεν έδωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ενώ δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Τεχεράνη.
Παρά την πτώση, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με το Brent και το WTI πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η αβεβαιότητα γύρω από την πιθανή συμφωνία, καθώς και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την πλήρη αποκατάσταση των εμπορικών ροών, εξακολουθούν να στηρίζουν τις τιμές.
Παράλληλα, τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute. Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 8,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε την 1η Μαΐου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων υποχώρησαν κατά 6,1 εκατομμύρια και 4,6 εκατομμύρια βαρέλια αντίστοιχα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Οριστικοποίηση κόστους επένδυσης 6,98 εκατ. ευρώ της ΑΤΛΑΣ ΤΕΪΠΣ
- Ο Βασιλιάς επέστρεψε: Ο Ομπράντοβιτς ξανά στον πάγκο του Παναθηναϊκού
- Φωτιά στη Σύρο και μήνυμα εγκατάλειψης της περιοχής Τρία Λαγκώνια
- Observer: Προς παραίτηση ο Στάρμερ τη Δευτέρα
- Μητσοτάκης: Η πλατφόρμα PosoKanei ήρθε για να μείνει (όπως και η e-Katanalotis, που έφυγε νύχτα)
- Το βίντεο του αντιπροέδρου του ΑΔΜΗΕ, Γ. Μάργαρη, που «ηλέκτρισε» την ατμόσφαιρα ενέργειας και πολιτικής
- Ημέρα του Πατέρα 2026: Ένα «ευχαριστώ» στους ανθρώπους που μας δείχνουν τον δρόμο
- Πόλεμος για την πρωτεΐνη στο γιαούρτι: Danone εναντίον Chobani
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









