Περί τα 5,5 δισ. ευρώ προσέλκυσαν συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2017, εκ των οποίων το € 1,9 δισ. αφορά σε εταιρικά ομόλογα και το € 1,6 δισ. σε Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ), ενώ μόλις € 251 εκ. συνδέονται με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC Ελλάδας.
Από τις 36 συνολικά συναλλαγές Ε&Σ που πραγματοποιήθηκαν, οι πέντε μεγαλύτερες άγγιξαν τα € 1,2 δισ. επί συνόλου € 1,6 δισ. και αφορούσαν σε αποεπενδύσεις συστημικών τραπεζών, γεγονός που αποτελεί κύριο φαινόμενο των τελευταίων ετών διατηρώντας 75% του συνόλου της αξίας των συναλλαγών το 2016 και 49% για το 2017.
Όπως αποτυπώνεται στη μελέτη, σταθερή παρέμεινε η αξία των συναλλαγών σε σχέση με το 2016, αν εξαιρεθεί λόγω μεγέθους η συναλλαγή της Finansbank κατά το προηγούμενο έτος.
Κυρίαρχος κλάδος σε επίπεδο αξίας συναλλαγών Ε&Σ εξακολουθεί να είναι, από το 2013, εκείνος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (47,2%) ακολουθούμενος για το 2017 από τους τομείς Ενέργειας (23,7%), Τεχνολογίας (6,6%), Βιομηχανίας (6,5%) και Υγείας (4,9%), Υπηρεσιών (3%), Ακινήτων (4,6%) και Λιανικής (0,3%). Σημειώνεται ότι οι αποεπενδύσεις των συστημικών τραπεζών αποτελούν τον κύριο όγκο των Ε&Σ κάθε χρόνο.
Σε επίπεδο ιδιωτικοποιήσεων, τα έσοδα από τις δύο βασικές αποκρατικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ανήλθαν στα €1,7 δισ., έναντι του στόχου των € 1,9 δισ. του κρατικού προϋπολογισμού. Συνολικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις κατά την τελευταία οκταετία ανήλθαν σε €5δισ. εκ των οποίων τα €4δισ. προήλθαν από τα έτη 2011, 2013 και 2017.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2017 9 ελληνικές εταιρείες εξέδωσαν διαπραγματεύσιμα ομόλογα με κουπόνια που κυμαίνονταν από 2% έως 5% αντλώντας € 1,9 δισ. έναντι € 1,6 δισ. το 2016.
Για το 2018, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ανακοινώσεις Ε&Σ με ενδεικτικά παραδείγματα την εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone, την πώληση των Νηρέα και Σελόντα, και της Εθνικής Ασφαλιστικής, την εξαγορά του ΙΑΣΩ General και την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, η αξία των συναλλαγών αναμένεται να ξεπεράσει το € 1 δισ. με επιπλέον € 1,2 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις.
Ωστόσο, όπως καταδεικνύει η μελέτη, η δραστηριότητα της Ελλάδας σε ότι αφορά συναλλαγές Σ&Ε παραμένει πολύ χαμηλή (μικρότερη του 1%) συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι 20 μεγαλύτερες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν το 2017 ανήλθαν σε € 234 δισ. με κυρίαρχο σε αυτές τον Φαρμακευτικό κλάδο.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η PwC αναδείχθηκε πρώτος χρηματοοικονομικός σύμβουλος για Ε&Σ παγκοσμίως βάσει του αριθμού συναλλαγών και τέταρτος στην Ευρώπη βάσει αξίας συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης ($ 10εκ.- $ 250 εκ.).
Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner και Επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, σχολίασε: «Χαρακτηριστικό στοιχείο του 2017 αποτέλεσαν οι “υποχρεωτικές” συναλλαγές, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αποεπενδύσεις των τραπεζών, που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά Ε&Σ τα τελευταία τρία χρόνια με ετήσιο μέσο όρο συναλλαγών € 2,3 δισ., ενώ η δραστηριότητα των τακτικών Ε&Σ βρίσκεται στα μέσα επίπεδα των €911 εκ. ετησίως. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η μεταστροφή από μικρομεσαίες συναλλαγές της τάξης των €10εκ.- € 50εκ., σε μικρές συναλλαγές αξίας κάτω των €10εκ.»
Ο Μάριος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Ελλάδας δήλωσε σχετικά: «Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης η οποία για τα επόμενα χρόνια θα είναι αναιμική λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Αυτό θα οδηγήσει σταδιακά σε αύξηση των Ε&Σ τόσο εξαιτίας κλαδικών ενοποιήσεων που θα επέλθουν όσο και λόγω της προσέλκυσης περισσότερων ξένων άμεσων επενδύσεων. Η ομαλή έξοδος από το Πρόγραμμα σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα αναμένεται θα διευκολύνει τις επενδύσεις μέσω εξαγορών.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η «μετάνοια του αγοραστή» χτυπά το ευρωπαϊκό χρέος – Προειδοποίηση από την BofA
- Νεπάλ: Στα 4,78 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης μετά τη φονική πλημμύρα
- Elan Capital: Και ο Ρένος Δημητρίου κοιτάζει Αθήνα, μετά τα hedge funds των Rokos και Millennium
- Διπλό χτύπημα της ΑΑΔΕ στο «Ελ. Βενιζέλος» – Κατάσχεση 477.000 λαθραίων τσιγάρων
- ΗΠΑ: Επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 3,4% – Στο 70% τα στοιχήματα για αύξηση επιτοκίων από τη Fed
- Μελόνι: Η ιταλική κυβέρνηση «δεν έχει κανέναν ρόλο» στις συμφωνίες της Monte Paschi
- Δομική Κρήτης: Νέα σύμβαση 6,44 εκατ. ευρώ για πολυτελείς κατοικίες στην Ελούντα
- Bayer: Στο μικροσκόπιο των επενδυτών ο διακανονισμός των 7,25 δισ. δολαρίων για το Roundup
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








