Επιχειρήσεις

Πυρά αντιπολίτευσης κατά της τροπολογίας για τη ΛΑΡΚΟ που έφερε η κυβέρνηση

Η τροπολογία με διατάξεις για την εταιρεία κατατέθηκε χθες το βράδυ σε ν/σ του υπ. Οικονομικών για τα ανασφάλιστα οχήματα

Βασικό επίδικο της αντιπαράθεσης της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση είναι η πρόβλεψη στην τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ, που κατέθεσε χθες το βράδυ το υπ. Οικονομικών στο νομοσχέδιο με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, πως «σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της υπό ειδική διαχείρισης επιχείρησης, ο ειδικός διαχειριστής δύναται να μεταβιβάσει το ενεργητικό της, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ως συνόλου, σε κατάσταση παύσης λειτουργίας».

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως αυτή η πρόβλεψη είναι ενάντια στον κυβερνητικό νόμο για την πώληση της μεταλλουργίας που προβλέπει τη συνέχιση της λειτουργίας της μέχρι την μεταβίβασή της στον νέο ιδιοκτήτη και όχι την παράδοσή της στον νέο ιδιοκτήτη σε κατάσταση παύσης.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει και περάσει τροπολογία τον Απρίλιο που προέβλεπε πως «διακόπτεται και επισήμως η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, με τη μορφή που είχε λάβει μέχρι σήμερα, μέχρι την υπέρβαση των νομικών προβλημάτων και την υπογραφή συμφωνίας με τον επενδυτή».

Ωστόσο το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή στις 13 Μαΐου με την οποία είχε επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως και σήμερα, 18 Ιουνίου, οπότε και εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι.

ΚΚΕ: Ολοκληρώνεται το έγκλημα εις βάρος των εργαζομένων

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του τονίζει πως η κυβέρνηση με την τροπολογία «ολοκληρώνει το έγκλημα εις βάρος των εργαζομένων, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την Ευελπίδων δήλωσε τα εξής:

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι άμεση και αποτελεσματική όταν πρόκειται για τακτοποίηση των δικών της παιδιά, με τον αριθμό ρεκόρ μετακλητών στα υπουργεία και στο Μέγαρο Μαξίμου όμως εντοπίζει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στο κράτος όταν πρόκειται για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.

Την ώρα που τα νοσοκομεία καταρρέουν και διεξάγεται ένας χορός δισεκατομμυρίων στα εξοπλιστικά, έναν χρόνο μετά τον διαγωνισμό 14.000 επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ακόμα δεν έχουν διοριστεί. 14.000 επιτυχόντες με υψηλά προσόντα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν κρίσιμους τομείς του κράτους βιώνουν την κοροϊδία και την απαξίωση από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Όπως επιβεβαιώνουν και οι διαρροές στον τύπο ενόψει της απογευματινής σύσκεψης ο πραγματικός στόχος είναι η απαξίωση του ίδιου του ΑΣΕΠ, την ανεξάρτητης αρχής που μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα για την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος.

Αυτό που αναμένουν οι 14.000 επιτυχόντες από την κυβέρνηση είναι οι ανακοινώσεις για τον άμεσο διορισμό τους και όχι άλλες επικοινωνιακές κορώνες. Φτάνει πια με την κοροϊδία»

Κινητοποίηση εργαζόμενων στην Ευελπίδων

Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα πραγματοποιείται δυναμική κινητοποίηση από εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αλλά και συμμετοχή άλλων φορέων, σωματείων και συνδικάτων.

Επίσης, υπήρξε κάλεσμα του ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ στη 13:00 το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση «η κυβέρνηση πριν καν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα των εργατών της ΛΑΡΚΟ επιχειρεί να ολοκληρώσει με τροπολογία το έγκλημα».

Αχτσιόγλου: Απύθμενο θράσος της κυβέρνησης

Με ανάρτησή της η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, καταγγέλλει την  κυβέρνηση ότι Βάζει οριστικό τέλος στον μοναδικό παραγωγό σιδηρονικελίου στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Με απύθμενο θράσος η κυβέρνηση, λίγο πριν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατά των απολύσεών τους, κατέθεσε τροπολογία με την οποία βάζει οριστικό τέλος στον μοναδικό παραγωγό σιδηρονικελίου στην ΕΕ, στην ελληνική βιομηχανία της ΛΑΡΚΟ, φανερώνοντας το πιο σκληρό πρόσωπό της στους εκατοντάδες των εργαζομένων της και στις οικογένειές τους.

Με τη νυχτερινή τροπολογία η κυβέρνηση προβλέπει το οριστικό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και παρεμβαίνει σε μία ενεργή δίκη, επιδιώκοντας να επηρεάσει και να καθορίσει ακόμα και τις δικαστικές αποφάσεις.

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η κατάπτυστη τροπολογία και η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και όλες τις θέσεις εργασίας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu