Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Προκηρύχθηκε η δεύτερη δημοπρασία αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες

Έως 22 Δεκεμβρίου η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής - Οι όροι και τα χρονοδιαγράμματα

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της ΡΑΑΕΥ με την οποία προκηρύσσεται η δεύτερη δημοπρασία αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.

Η προσφερόμενη ισχύς είναι 288,21 MW (300 MW – 11, 79 MW).

Το ποσοστό ανταγωνισμού προσδιορίζεται σε 100% και το όριο συμμετοχής είναι στα 72,05 MW.

Αναλυτικότερα, ισχύουν τα εξής στη δεύτερη δημοπρασία:

Το χρονοδιάγραμμα της δημοπρασίας έχει ως εξής: 

Η διαδικασία προκειμένου να υποβληθεί Αίτηση Συμμετοχής είναι η ακόλουθη:

  1. Απαιτείται η εγγραφή Ενδιαφερόμενου νομικού ή φυσικού προσώπου (αν έχει εγγραφεί ήδη, δεν απαιτείται η ενέργεια αυτή).
  2. Η εγγραφή περιλαμβάνει και τον ορισμό ενός φυσικού προσώπου ως Διαχειριστή. Ο «Διαχειριστής» αποτελεί ρόλο του συστήματος και δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τον νόμιμο εκπρόσωπο / διαχειριστή ενός νομικού προσώπου. Ειδικότερα, ως Διαχειριστής ορίζεται ένα φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει ως αρμοδιότητα τον ορισμό ως Εκπροσώπων / Αντικλήτων ενός ή περισσοτέρων φυσικών προσώπων, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την αρμοδιότητα να υποβάλουν Αίτηση για λογαριασμό του Ενδιαφερομένου. Επισημαίνεται ότι, αν έχει οριστεί ήδη κάποιο φυσικό πρόσωπο ως Διαχειριστής, δεν απαιτείται η ενέργεια αυτή.
  3. Οι Εκπρόσωποι / Αντίκλητοι που ορίζονται από τον Διαχειριστή αποτελούν ομοίως ρόλο του συστήματος. Συγκεκριμένα, οι Εκπρόσωποι/Αντίκλητοι είναι οι χρήστες του συστήματος που υποβάλλουν την Αίτηση Συμμετοχής εκ μέρους του Ενδιαφερομένου. Ομοίως, αν έχει οριστεί ήδη κάποιο φυσικό πρόσωπο ως

Εκπρόσωπος/Αντίκλητος, δεν απαιτείται η ενέργεια αυτή. Στην περίπτωση αυτή, παρέχεται η δυνατότητα να οριστούν νέοι Αντίκλητοι που θα υποβάλουν Αίτηση Συμμετοχής.

  1. Στη συνέχεια, γίνεται η υποβολή της Αίτησης Συμμετοχής από τον Εκπρόσωπο/Αντίκλητο.

Παρακαλούνται οι Ενδιαφερόμενοι να ολοκληρώσουν τα ανωτέρω σημεία (1) έως και (3) εγκαίρως, δηλαδή πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής Αιτήσεων Συμμετοχής, προκειμένου να υπάρξει χρόνος αντιμετώπισης ενδεχόμενων ζητημάτων με την εγγραφή τους.

Διευκρινίζεται επίσης, ότι η ολοκλήρωση της πληρωμής του Τέλους Συμμετοχής πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής Αίτησης Συμμετοχής.

Ο τρίτος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας θα διεξαχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και συγκεκριμένα μέχρι τις 31/3/2024. Στο διαγωνισμό αυτό, θα συμμετέχουν εκτός από μονάδες αποθήκευσης που χωροθετούνται στις δύο  υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές (Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία) και έργα σε άλλες περιοχές, οι οποίες θα καθοριστούν μετά από σχετική μελέτη που θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ.

Δείτε το ΦΕΚ:

file:///C:/Users/Financial%201/Downloads/FEK-2023-Tefxos%20B-06608-downloaded%20-23_11_2023.pdf

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu