Οι αναφορές στην Ελλάδα και στην αποτροπή της εξόδου από την ευρωζώνη δεν θα ήταν δυνατόν να λείπουν από την ομιλία του Klaus Regling, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ESM.
Ειδικότερα, απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε «έχουμε συνεργαστεί για πολλά χρόνια, ξάγρυπνοι δίπλα-δίπλα για να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη».
Επίσης, ο Regling αναφέρθηκε και στα δάνεια του ESM προς την Ελλάδα.
«Ο ESM καθιερώθηκε ως ένας θεσμός με επαρκή δύναμη πυρός.
Όπως το ΔΝΤ, έχει εκταμιεύσει δάνεια μόνο υπό όρους.
Αυτό σημαίνει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, καθώς αυτό βοηθά τις χώρες να ξεπεράσουν τα προβλήματα που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια της πρόσβασης στην αγορά και να επιστρέψουν στη μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών, και τα δύο Ταμεία εκταμίευσαν 295 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες: Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος και Πορτογαλία.
Αυτό παρείχε επαρκή χρηματοδότηση χωρίς την οποία κάποιες από αυτές τις χώρες πιθανότατα θα είχαν αναγκαστεί να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη».
Παράλληλα, ο Regling έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι εξοικονόμησε 13 δισ. ευρώ το 2018 (ή το 7% του ΑΕΠ).
«Η Ελλάδα θα απολαμβάνει αυτές τις εξοικονομήσεις για πολλά χρόνια ακόμα, και αυτή είναι σημαντική συμβολή στο να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι «σήμερα, η ευρωζώνη είναι σε καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει μια μελλοντική κρίση, από ό,τι ήταν δέκα χρόνια πριν.
Αλλά όπως έχουν επισημάνει πολλοί, μπορούν να γίνουν -και θα πρέπει να γίνουν- περισσότερα για την περαιτέρω ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού οικοδομήματος της ευρωζώνης, ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Από τη μεταλλική κονσέρβα στο χάρτινο κουτί μέσω Tetra Pak για τα προϊόντα τόνου
- Μετρούν αντίστροφα για τις θερινές εκπτώσεις έμποροι και καταναλωτές
- Δύο νεκροί από τη φωτιά στη Λητή Θεσσαλονίκης ανάμεσά τους και ένα 12χρονο παιδί
- Eurostat: Φρέναρε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο στο 3,9%, ο 5ος υψηλότερος στην Ευρωζώνη
- Seanergy Maritime: 6 με 8 Ιουλίου η δημόσια προσφορά του πενταετούς ομολόγου έως 100 εκατ. ευρώ
- Στο 8,1% υποχώρησε η ανεργία τον Μάιο – Νέα βελτίωση στην αγορά εργασίας
- Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου με ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος απέναντι στο γεν
- Η Chanel δημιουργεί την «μανία Μπλαζί» και μεταφέρει την πίεση των πωλήσεων στη Dior
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








