Οι αναφορές στην Ελλάδα και στην αποτροπή της εξόδου από την ευρωζώνη δεν θα ήταν δυνατόν να λείπουν από την ομιλία του Klaus Regling, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ESM.
Ειδικότερα, απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε «έχουμε συνεργαστεί για πολλά χρόνια, ξάγρυπνοι δίπλα-δίπλα για να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη».
Επίσης, ο Regling αναφέρθηκε και στα δάνεια του ESM προς την Ελλάδα.
«Ο ESM καθιερώθηκε ως ένας θεσμός με επαρκή δύναμη πυρός.
Όπως το ΔΝΤ, έχει εκταμιεύσει δάνεια μόνο υπό όρους.
Αυτό σημαίνει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, καθώς αυτό βοηθά τις χώρες να ξεπεράσουν τα προβλήματα που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια της πρόσβασης στην αγορά και να επιστρέψουν στη μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών, και τα δύο Ταμεία εκταμίευσαν 295 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες: Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος και Πορτογαλία.
Αυτό παρείχε επαρκή χρηματοδότηση χωρίς την οποία κάποιες από αυτές τις χώρες πιθανότατα θα είχαν αναγκαστεί να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη».
Παράλληλα, ο Regling έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι εξοικονόμησε 13 δισ. ευρώ το 2018 (ή το 7% του ΑΕΠ).
«Η Ελλάδα θα απολαμβάνει αυτές τις εξοικονομήσεις για πολλά χρόνια ακόμα, και αυτή είναι σημαντική συμβολή στο να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι «σήμερα, η ευρωζώνη είναι σε καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει μια μελλοντική κρίση, από ό,τι ήταν δέκα χρόνια πριν.
Αλλά όπως έχουν επισημάνει πολλοί, μπορούν να γίνουν -και θα πρέπει να γίνουν- περισσότερα για την περαιτέρω ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού οικοδομήματος της ευρωζώνης, ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η επόμενη ημέρα του τεχνολογικού sell-off: Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την ανάκαμψη
- Fitch: Δεν αναβάθμισε την Ελλάδα – Οι αδυναμίες που επισημαίνει ο οίκος
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Γνωστοποίηση σημαντικών αλλαγών στα δικαιώματα ψήφου σύμφωνα με το ν. 3556/2007, όπως ισχύει
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση από την Τράπεζα Πειραιώς κατά 100% θυγατρικών εταιρειών
- Ευρωαγορές: Βουτιά στους δείκτες, κύμα ρευστοποιήσεων στις μετοχές
- Telegraph: Το Ιράν ζητά S-400 από τον Πούτιν – Η μυστική επιστολή και το σχέδιο στρατιωτικής θωράκισης της Τεχεράνης
- ΣΕΤΕ: «Όχι» στη νέα αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων στο 1% – Αδικαιολόγητη η πρόσθετη επιβάρυνση
- Αιφνιδιαστική ακύρωση από Τραμπ: Στον «πάγο» η επιτροπή των ισχυρών της τεχνολογίας
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








