Οικονομία

Ρεκόρ οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας – Ρωσίας το 2023

Πεκίνο και Μόσχα είχαν ορίσει στόχο το διμερές εμπόριο σε ετήσια βάση να φθάσει τα 200 δισεκ. δολάρια

Οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας και της Ρωσίας έφθασαν σε επίπεδο άνευ προηγουμένου το 2023, ενώ αυτές με τις ΗΠΑ συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά από το 2019, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τα κινεζικά τελωνεία.

Πέρυσι η Κίνα και η Ρωσία είχαν ανταλλαγές αξίας 240,1 δισεκ. δολαρίων, συνυπολογιζομένων αγαθών και υπηρεσιών, ποσό αυξημένο κατά 26,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία.

Πεκίνο και Μόσχα είχαν ορίσει στόχο το διμερές εμπόριο σε ετήσια βάση να φθάσει τα 200 δισεκ. δολάρια το 2023, ποσό που αποτελούσε ήδη ρεκόρ.

Κίνα και Ρωσία ενίσχυσαν την οικονομική συνεργασία τους ειδικά αφότου άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Αντίθετα, οι εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ και της Κίνας γνώρισαν πέρυσι την πρώτη τους μείωση από το 2019, με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων της υφηλίου.

Η μείωσή τους ήταν 11,6% σε ετήσια βάση, είχαν μολαταύτα αξία που έφθασε τα 644 δισεκ. δολάρια.

Η προηγούμενη συρρίκνωση των διμερών εμπορικών ανταλλαγών είχε καταγραφτεί το 2019 και αποτελούσε άμεση συνέπεια του εμπορικού πολέμου που είχε κηρύξει στην Κίνα ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu