Οικονομία

Ρεύμα: Μικρή πτώση στα 76 ευρώ/MWh το Σαββατοκύριακο

H πρωτοκαθεδρία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση της τιμής σήμερα - Σταθερά κάτω από τα 30 ευρώ/MWh το φυσικό αέριο στο TTF

Μετά το «σερί» υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά όλο το τελευταίο διάστημα, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου έφερε μια μικρή πτώση.

Έτσι, για σήμερα Κυριακή 6 Αυγούστου, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 76,31 ευρώ/MWh, με την χαμηλότερη στα 20,93 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 103 ευρώ/MWh.

Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη κατά 24,25% σε σχέση με χθες Σάββατο 5 Αυγούστου όπου βρισκόταν στα 100,74 ευρώ/MWh, όταν και μειώθηκε κατά 17,78% σε σχέση με την Παρασκευή 4 Αυγούστου που ήταν στα 122,52 ευρώ/MWh.

Παράλληλα, λόγω Σαββατοκύριακου παρατηρείται και σημαντική μείωση στην κατανάλωση, ωστόσο το κυρίαρχο στοιχείο που έφερε τη σημερινή πτώση στα επίπεδα των 76 ευρώ/MWh είναι το σαφές προβάδισμα των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, με ποσοστό 42,06% (42,91% μαζί με της Κρήτης).

Ακολουθούν στη δεύτερη θέση και σε μεγάλη απόσταση οι εισαγωγές με ποσοστό 21,01% και το φυσικό αέριο έχει εκτοπιστεί στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,71%. Τη λίστα συμπληρώνουν τα υδροηλεκτρικά που συμμετέχουν με ποσοστό 7,15% και ο λιγνίτης με 4,49%.

Αν και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει με ασφάλεια πώς θα κινηθεί η αγορά τις επόμενες μέρες, εκτιμάται ως πιθανότερο ενδεχόμενο αυτή η μείωση να έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα και ότι θα δούμε ξανά σύντομα τιμές άνω των 120 ευρώ/MWh που κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στις ακριβότερες στην Ευρώπη.
Σταθερό το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά παραμένει σταθερά κάτω από τα 30 ευρώ/MWh.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 4 Αυγούστου στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Σεπτέμβριο έκλεισαν στα 29,7 ευρώ/MWh καταγράφοντας αύξηση κατά περίπου 3%. Ωστόσο, τα συμβόλαια παράδοσης τον Οκτώβριο έκλεισαν στα 34,23 ευρώMWh και τον Νοέμβριο στα 43,39 ευρώ/MWh, «δείχνοντας» ότι από το φθινόπωρο θα πρέπει να αναμένουμε ακριβότερες τιμές.

Οικονομία

close menu