Οικονομία

Σε χαμηλό δύο ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στο 3% ο δείκτης τιμών καταναλωτή.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σε χαμηλό δύο ετών τον περασμένο μήνα, στέλνοντας τις τιμές των μετοχών σταθερά υψηλότερα στην αρχή της συνεδρίασης των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε την Τετάρτη ότι ο ονομαστικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιούνιο εκτιμάται ότι αυξήθηκε 3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό είναι ο πιο αργός ρυθμός ανόδου από τον Μάρτιο του 2021. Και είναι χαμηλότερος από το ρυθμό 4% που καταγράφηκε τον Απρίλιο και ακριβώς εντός της συναινετικής πρόβλεψης της Wall Street του 3,1%.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,2%,  σε σύγκριση με +0,1% το Μάιο και την πρόβλεψη της Wall Street για +0,3%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός κορυφώθηκε στο 1,3% τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Η μεγάλη πτώση στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων προκάλεσε το καλύτερο από το αναμενόμενο αποτύπωμα του βασικού πληθωρισμού του Ιουνίου.

Ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού  αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση και 4,8% σε ετήσια βάση. Η βασική μηνιαία ένδειξη ξεπέρασε επίσης τις προβλέψεις της Wall Street κατά 0,3% και 5% αντίστοιχα.

Οι τιμές των μετοχών μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων σημείωσαν άνοδο αλλά στη συνέχεια τα κέρδη περιορίστηκαν, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον S&P 500 να υποδεικνύουν άνοδο 30 μονάδων, ενώ εκείνα που συνδέονται με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones να υποδεικνύουν άνοδο 180 μονάδων.

Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άνοδο 143 μονάδων χάρη στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων του δημοσίου.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του δημοσίου αναφοράς μειώθηκαν κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,895% ενώ τα ομόλογα 2 ετών βρέθηκαν στο 4,78%, περίπου 9 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού των ομολόγων υποχώρησε 0,5% σε νέο χαμηλό δύο μηνών.

Το FedWatch του Ομίλου CME τιμολογεί τώρα με πιθανότητα 90% ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας μεταξύ 5,25% και 5,5% όταν συνεδριάσει αργότερα αυτό το μήνα στην Ουάσιγκτον.

Τα στοιχήματα για αύξηση του Σεπτεμβρίου μειώθηκαν στο 10,8% ενώ οι πιθανότητες για τον  Νοέμβριο υποχώρησαν σε περίπου 28%.

close menu