Οικονομία

Σε εξέλιξη η επικαιροποίηση και ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιώ

Η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην Ελλάδα είναι ήδη σε εξέλιξη και κύριος στόχος είναι η ευθυγράμμιση όλων των αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.

Αυτό αναφέρει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονου.
Ο κ. Χρυσόγονος απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην ΕΚΤ, ερωτούσε για ποιο λόγο φορολογούνται οι εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην Ελλάδα και όχι οι εμπορικές, επεσήμαινε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προσαρμογή των πρώτων προς τις δεύτερες, και ζητούσε να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα σε περίοδο κρίσης, αναφερόμενος με έμφαση στην παραβίαση από την τρόικα του άρθρου 17 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δικαίωμα στην ιδιοκτησία).

«Όσον αφορά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, θα ήθελα να σας παραπέμψω στις απαντήσεις της ΕΚΤ στο σχετικό ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αυτό δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014» αναφέρει στην απάντηση του ο διοικητής της ΕΚΤ.

«Όσον αφορά το συγκεκριμένο ερώτημά σας, επισημαίνεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην Ελλάδα με σκοπό την ευθυγράμμιση όλων των αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και διενεργείται από ομάδα με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Αβραάμ Γούναρη» τονίζει στην απάντηση του ο Mario Draghi.

close menu