Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών ενισχύεται η αξία του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να βρουν καταφύγιο στην ασφαλή «αγκαλιά» του αμερικανικού νομισματος, εν μέσω του διεθνούς sell off στις μετοχές.
H Wall Street παρουσίασε χθες βράδυ τη χειρότερη συνεδρίαση από το 2020, ενώ από το πρωί οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 1,5%, αποχαιρετώντας τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων δύο μηνών.
Το sell off έχει προκληθεί από τις εκτιμήσεις για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό.
Οι επενδυτές, γι’ αυτό τον λόγο, αποστρέφονται τις υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις, κάτι που οδηγεί σε μια μαζική στροφή προς τα ασφαλή επενδυτική καταφύγια, όπως αυτό του δολαρίου, του γεν και του χρυσού.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετράει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι σημαντικότερων «αντιπάλων» του, ενισχύεται κατά 0,5% και υπερβαίνει τις 104 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας.
Την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (0,25% σε 0,75%) -η μεγαλύτερη μεταβολή από το 2000. Νέες αυξήσεις και περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση, προειδοποιούν οι αναλυτές, μιλώντας στο CNBC.
Την ίδια ώρα, η στερλίνα υποχωρεί κάτω από το 1,23 ανά δολάριο για πρώτη φορά από το 2020, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει για 4ο διαδοχική φορά το βασικό επιτόκιο (στο 1%), προβλέποντας κορύφωση του πληθωρισμού στο 10% (για τον Οκτώβριο του 2022).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Nvidia: Η ώρα της κρίσης στη Wall Street – Τα αποτελέσματα που θα κρίνουν το AI ράλι
- Το παρασκήνιο της επίσκεψης του διευθυντή της CIA στη Ρωσία: Τι έγινε με Πούτιν
- Συναγερμός για το super El Niño: Φόβοι για αλυσιδωτές κρίσεις σε όλο τον κόσμο
- Πέθανε ο Τιμ Κάρι, γνωστός και από το «Μόνος στο Σπίτι 2»
- Κεραμέως για Τσίπρα: Περιέκοψε χιλιάδες συντάξεις χηρείας και τώρα εγκαλεί την κυβέρνηση
- AUSTRIACARD HOLDINGS AG - Οικονομική έκθεση AUSTRIACARD HOLDINGS AG (2026,Εξαμηνιαία,Ενοποιημένη)
- Ροδούλα: Έτοιμάζει επένδυση 41 εκατ. ευρώ με συμμετοχή επενδυτικού fund
- United Airlines: Η μεγάλη αλλαγή στην οικονομική θέση
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








