Πρόσωπα

Sean Ennis: Ο καθηγητής που άσκησε αγωγή 1 δισ. δολαρίων στην Apple

Ο Sean Ennis, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο East Anglia και πρώην οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ.

Πρώην οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ, εκπροσωπεί προγραμματιστές εφαρμογών για χρεώσεις στο App Store.

Η Apple βρέθηκε την Τρίτη στο στόχαστρο μιας ομαδικής αγωγής 785 εκατομμυρίων λιρών (1 δισ. δολάρια ) που ασκήθηκε από περισσότερους από 1.500 προγραμματιστές εφαρμογών στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις χρεώσεις της στο App Store.

Οι υπηρεσίες της Apple μέσω του App Store παρουσιάζουν ταχύ ρυθμό αύξησης τα τελευταία χρόνια και πλέον κυμαίνονται γύρω στα 20 δισ. κάθε τρίμηνο.

Ωστόσο, οι προμήθειες από 15% έως 30% που χρεώνει η εταιρεία σε ορισμένους κατασκευαστές εφαρμογών για χρήση ενός συστήματος πληρωμών έχουν επικριθεί από τους προγραμματιστές εφαρμογών και έχουν στοχοποιηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού σε πολλές χώρες.

Η Apple έχει δηλώσει προηγουμένως ότι το 85% των προγραμματιστών στο App Store δεν πληρώνουν προμήθεια και ότι βοηθά τους ευρωπαίους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση σε αγορές και πελάτες σε 175 χώρες σε όλο τον κόσμο μέσω του App Store.

Η αγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου ασκείται από τον Sean Ennis, καθηγητής στο Κέντρο Πολιτικής Ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (University of East Anglia) και πρώην οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ, για λογαριασμό 1.566 προγραμματιστών εφαρμογών. Τον συμβουλεύει η δικηγορική εταιρεία Geradin Partners.

«Οι χρεώσεις της Apple στους προγραμματιστές εφαρμογών είναι υπερβολικές και είναι δυνατές μόνο λόγω του μονοπωλίου της στη διανομή εφαρμογών σε iPhone και iPad», ανέφερε ο Ennis σε μια δήλωση.

“Οι χρεώσεις είναι άδικες από μόνες τους και συνιστούν καταχρηστική τιμολόγηση. Βλάπτουν τους προγραμματιστές εφαρμογών και επίσης τους αγοραστές εφαρμογών.”

close menu