Επιχειρήσεις

Sfera: Μέσα στην εβδομάδα κλείνει και το τρίτο της κατάστημα

Τέλος εποχής και επίσημα για την ισπανική αλυσίδα μόδας Sfera επί ελληνικού εδάφους

Σε δύο 24ωρα από σήμερα και συγκεκριμένα την προσεχή Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 η εταιρεία ολοκληρώνει την πορεία της, κλείνοντας και το κατάστημα της Σταδίου. Είχαν προηγηθεί τα λουκέτα στα δύο ακόμα υποκαταστήματα της αλυσίδας, στο Mall Athens και στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι είχαν ειδοποιηθεί σε σχέση με την επικείμενη αποχώρηση του brand από την Ελλάδα από τους τελευταίους μήνες του 2023, χωρίς όμως να υπάρξει ενημέρωση για πιθανή απορρόφησή τους από κάποιο άλλο brand, καθώς η μητρική της Sfera Εl Corte Ingles δεν διαθέτει κάποια άλλη αλυσίδα στην Ελλάδα.

Πηγές από την εταιρεία τονίζουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν λάβει και θα λάβουν – για τους υπαλλήλους του καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας – κανονικά τις αποζημιώσεις τους, αν και σε ερώτηση του FinancialReport σε υπάλληλο της αλυσίδας στο σημείο πώλησης της Σταδίου, αναφέρθηκε ότι ακόμα δεν έχει γίνει η σχετική καταβολή.

Στην ιστοσελίδα του ομίλου Sfera.com έχουν αφαιρεθεί τα καταστήματα της Ελλάδας, ακόμα και της Σταδίου, το οποίο θεωρητικά παραμένει ανοιχτό μέχρι την Τετάρτη. Επίσης, καταργήθηκε η δυνατότητα που υπήρχε αγοράς των προϊόντων μέσω του e-shop.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία από τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που καταχωρήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, η εν Ελλάδι θυγατρική της El Corte Ingles εμφάνισε για τη χρήση 2022 (αφορά στο διάστημα 01/03/2022 – 28/02/2023), καθαρό κύκλο εργασιών ύψους 11,50 εκατ. ευρώ, έναντι 10,74 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021.

Το αντίπαλον δέος σε Zara, Mango

Η αλυσίδα αποχώρησε από τη χώρα μας έναν χρόνο πριν κλείσει δύο δεκαετίες σε αυτή, με την επίσημη αιτιολογία από την εταιρεία ότι δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα.

Πρόκειται για μια μεγάλη διεθνής αλυσίδα με 490 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και κυρίως με παρουσία σε Ισπανία, Πορτογαλία και Λατινική Αμερική. Ανήκει στον ισπανικό κολοσσό μόδας El Corte Ingles, που φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής, έχοντας ξεκινήσει την πορεία του από ένα μικρό κατάστημα ραφτικών σε έναν κεντρικό δρόμο της Μαδρίτης.

Το brand Sfera, έχοντας αιχμή του δόρατος στις κολεξιόν του τα γυναικεία και παιδικά ρούχα, ήρθε ως η απάντηση της El Corte Ingles στους ανταγωνιστές Inditex και Mango, με τους οποίους, σε ορισμένες χώρες κοντράρεται, διεκδικώντας ακόμα και την πρώτη θέση.

Και άλλες διεθνείς αποχωρήσεις retail μέσα στο 2023

Η Sfera δεν είναι η μόνη διεθνής αλυσίδα λιανικής που αποφάσισε να αποχωρήσει, αφού δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους της. Στις αρχές του 2023 έκλεισε οριστικά και το τελευταίο της κατάστημα στην Ελλάδα η τούρκικη αλυσίδα ειδών σπιτιού English Home. Η απόδραση της συγκεκριμένης αλυσίδας από τη χώρα μας έγινε σταδιακά τα προηγούμενα χρόνια: Πρώτα στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου διέθετε 17 καταστήματα και τελικά και στο εμπορικό κέντρο River West, όπου τον περασμένο Ιανουάριο κατέβασε ρολά και το τελευταίο σημείο πώλησης. Η εταιρεία English home είχε κάνει είσοδο στη χώρα μας το 2014, με ένα πρώτο κατάστημα στην περιοχή του Κολωνακίου, ενώ συνέχισε τη διαδρομή της, ανοίγοντας μαγαζιά σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδα, κοντά στη σύνορα με την Τουρκία, όπως η Αλεξανδρούπολη και η Ξάνθη.

Σχεδόν εν μία νυκτί, έκλεισε τα υποκαταστήματά της στην Ελλάδα η αμερικάνικη εταιρεία casual ένδυσης American Eagle Outfitters, η οποία είχε εισέλθει στην εγχώρια αγορά σε μια δύσκολη περίοδο, αυτή την μνημονίων και των capital controls. Είχε ανοίξει το πρώτο της σημείο πώλησης στο The Mall Athens, λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση των capital controls, τον Οκτώβριο του 2015.

Η φυγή της από την Ελλάδα έλαβε χώρα τελικά τον προηγούμενο Μάρτιο, οπότε και σε διάστημα μερικών εβδομάδων, η αλυσίδα έβαλε λουκέτο στα 9 καταστήματά της στη χώρα μας, με τελευταίο αυτό της Σταδίου.

Η εταιρεία διέθετε, σε συνεργασία με τη Notos com, πέντε αποκλειστικά καταστήματα (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα), ένα outlet στο One Outlet στη Θεσσαλονίκη, τρία corners εντός των πολυκαταστημάτων Νotos, ενώ μόλις λίγους μήνες πριν την αποχώρησή της, τον Ιούλιο του 2022 είχε ανοίξει και ένα ακόμα σημείο πώλησης, ένα outlet στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen στα Σπάτα.

Εννιά μήνες μετά, κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους η διακοπή της λειτουργίας όλων των καταστήματών, μόλις λίγες ημέρες πριν το οριστικό τους κλείσιμο.

Η Nike 

Μέσα στο 2023 και η Nike περιόρισε την παρουσία της στην Ελλάδα μετά την απόφαση της μητρικής να περιορίσει τους εμπορικούς της συνεργάτες στη λιανική. Ετσι έκλεισαν σταδιακά τα καταστήματα  (τα 15 τα διαχειριζόταν η Folli Follie) με τελευταίο αυτό στην οδό Ερμού στο Σύνταγμα. Οι δύο εταιρείες που διέθετε στην Ελλάδα η η NIKE Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ Διαφήμισης και Μάρκετινγκ Ειδών Υπόδησης – Ένδυσης και Αθλητικού Εξοπλισμού και η NIKE Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ Λιανικού Εμπορίου Ειδών Ένδυσης, Υπόδησης και Αθλητικού Εξοπλισμού διαγράφηκαν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο στις 11 Νοεμβρίου. Είχε προηγηθεί στις αρχές του περασμένου μήνα η ολοκλήρωση της διασυνοριακής συγχώνευσης μεταξύ της απορροφούσας NIKE Retail BV και των δύο ελληνικών θυγατρικών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu