Μικρή βελτίωση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σε έκθεσή του για την πορεία των χωρών, οι οποίες εντάχθηκαν σε πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής βοήθειας.
Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη μία σειρά παραγόντων, όπως οι δανειοδοτικές ανάγκες, το χρέος, τα δημοσιονομικά μεγέθη, η ροή δανείων κ.α., ο ESM καταρτίζει τον «δείκτη ευπάθειας», στον οποίο αντικατοπτρίζεται η ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Μεταξύ των «μνημονιακών» κρατών, η Ελλάδα το 2009 είχε βαθμό «ευπάθειας 1,7 έναντι μέσου όρου 2,4 στην Ευρωζώνη. Το 2016, ωστόσο, ο αντίστοιχος βαθμός βελτιώθηκε ελαφρά στο 1,8% έναντι μέσου όρου 2,7%.
Όσον αφορά τους επιμέρους δείκτες, το 2009, ο δείκτης χρέους ανερχόταν στο 2,3 ενώ το 2016 διαμορφώθηκε στο 1,5%. Αντίθετα, ο δείκτης οικονομικής ισχύος ενισχύθηκε στο 2 από 1,5 προηγουμένως.
Σημαντική βελτίωση εμφάνισε και ο δείκτης δημοσιονομικών μεγεθών, ο οποίος αυξήθηκε από το 1,2 στο 2,4. Τέλος, όσον αφορά τις τράπεζες, ο σχετικός δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο στο 1,8 από 1,7 προηγουμένως.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Οι «Magnificent Seven» χάνουν τη λάμψη τους και προκαλούν πονοκέφαλο στη Wall Street
- ΟΤΕ: Κλιματικά ουδέτερος στις λειτουργίες του το 2025 – Ενισχύει το αποτύπωμα βιωσιμότητας και ψηφιακής συμπερίληψης
- Κατάρ: «Παγώνει» την αύξηση των εξαγωγών LNG μετά την επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ
- Νέα μάχη για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ: Το μήνυμα Παπαθανάση για το 2028 – 2034
- Ποιες ελληνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας συμμετείχαν στο BIO International Convention 2026 στις ΗΠΑ
- Διαρροή υπ. Ανάπτυξης: Ποια θα είναι τα προϊόντα με μειωμένες τιμές 5% από 31 Αυγούστου
- Μεγάλη μάχη Γαλλίας και Μαρόκου στη Βοστώνη για μια θέση στους τέσσερις του κόσμου
- Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στη ΔΥΠΑ για 150.000 επιταγές αγοράς βιβλίων
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








