Την δυνατότητα επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης θα διερευνήσει η σύνοδος των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group/EwG) υπό τον Τόμας Βίζερ. Το EwG αναμένεται να εξετάσει την πρόοδο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την β’ αξιολόγηση με την συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη.
Το EwG συγκαλείται για να προετοιμάσει την άτυπη σύνοδο του Eurogroup της 7ης Απριλίου που θεωρείται ορόσημο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (SLA) για την δεύτερη αξιολόγηση. Το ελληνικό θέμα θα είναι στη κορυφή της ατζέντας του Eurogroup με βάση τα σημερινά δεδομένα, όμως η συγκεκριμένη άτυπη συνεδρίαση δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ.
Το σημερινό EwG αναμένεται να ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα εν μέσω διαρροών ότι κυβέρνηση και δανειστές είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement/SLA) μέχρι τις 7 Απριλίου.
Το EwG θα μπορούσε να αποφασίσει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αν διαπιστωθεί ότι οι δυο πλευρές είναι όντως κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η βασική διαφορά εντοπίζεται στις συντάξεις και ειδικότερα στη προσωπική διαφορά και θα μπορούσε να γεφυρωθεί εντός της ημέρας. Στα υπόλοιπα θέματα, π.χ. δημοσιονομικά, ενεργειακά, εργασιακά φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση με το συνολικό πακέτο μέτρων να ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ περίπου.
H επιστροφή θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (SLA). Εκτιμάται ότι τα κλιμάκια των δανειστών θα πρέπει να είναι στην Αθήνα μέχρι την Δευτέρα το αργότερο για να καταστεί εφικτή η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή 7 Απριλίου.
Πάντως, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έσπευσε να υποβαθμίσει την σημασία της σημερινής συνεδρίασης του EwG τις προηγούμενες μέρες, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι «κρίσιμη», προσθέτοντας ότι το ορόσημο είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Οκτώ νέες αγωγές για το Predator: «Η υπόθεση δεν μπορεί να θαφτεί», δηλώνει ο Ζαχαρίας Κεσσές
- Νέο λειτουργικό σύστημα Visa 3.1 και Mastercard ECOS από την AUSTRIACARD HOLDINGS
- Aegean: Διατήρησε την αξιολόγηση ΑΑ από την ICAP CRIF Ratings
- Πρωτοπορεί η Τράπεζα Πειραιώς με την πρώτη διεθνή πιστοποίηση ΑΙ στην Ελλάδα
- Αιχμές Φιντάν κατά Ελλάδας, Κύπρου για αποκλεισμό της Τουρκίας από ευρωάμυνα και SAFE
- Η ΕΣΕΕ βλέπει δικαιότερο ανταγωνισμό από το τέλος των 3 ευρώ στα μικροδέματα
- Ρεκόρ για τις κινεζικές ταχυμεταφορές με περισσότερα από 100 δισ. πακέτα μέχρι τα τέλη Ιουνίου
- FT: Ελληνικά τάνκερ, ρωσικό πετρέλαιο και κέρδη 4 δισ. δολαρίων στη σκιά των κυρώσεων
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








