Οικονομία

SolarPower Europe: Η «έκρηξη» των φωτοβολταϊκών φτάνει στο τέλος της – Επιβράδυνση το 2024

Ο πρόεδρος της SolarPower Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας

Αιτία η επαναφορά των ενεργειακών τιμών σε επίπεδα αντίστοιχα με ότι προηγήθηκε της κρίσης, όπως και το πληθωριστικό περιβάλλον που αυξάνει το κόστος - «Πρωταγωνιστεί» η Ελλάδα σε επενδύσεις

Η Ευρώπη πρόσθεσε τους τελευταίους δώδεκα μήνες 56 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών, σημειώνοντας έτσι αύξηση 40% στις ετήσιες εγκαταστάσεις.

Τα στοιχεία του συνδέσμου SolarPower Europe δείχνουν ότι η Γερμανία ήταν πρώτη με 14,1 γιγαβάτ, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 8,2 και η Ιταλία με 4,8 γιγαβάτ.

Εντούτοις, ο σύνδεσμος προειδοποιεί ότι η επιτυχής πορεία του κλάδου τα τελευταία χρόνια ενδεχομένως να φτάνει στο τέλος της.

Αιτία αποτελεί η επαναφορά των ενεργειακών τιμών σε επίπεδα αντίστοιχα με ότι προηγήθηκε της κρίσης, όπως και το πληθωριστικό περιβάλλον που αυξάνει το κόστος.

Ως εκ τούτου, ο SolarPower Europe υπολογίζει ότι το 2024 η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 11%. Ταυτόχρονα, δίνει έμφαση σε ζητήματα όπως η αδειοδότηση που σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθεί να είναι αργή, αλλά και στην ανάγκη να μην υπάρχουν εμπορικά εμπόδια που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εξέλιξη των εγκαταστάσεων.

«Πρωταγωνιστεί» η Ελλάδα σε επενδύσεις

Στην πρώτη δεκάδα της Ευρώπης αναφορικά με το επίπεδο ανάπτυξης και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της αγοράς των φωτοβολταϊκών την επόμενη τετραετία βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της SolarPower Europe που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση η χώρα μας παρά το μικρό – συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ – μέγεθος της επικράτειας επιτυγχάνει καλύτερες επιδόσεις στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας τόσο σε απόλυτα νούμερα όσο και συγκριτικά (κατά κεφαλήν ισχύς φωτοβολταϊκών).

Σύμφωνα με την έκθεση της SolarPower Europe τα φωτοβολταϊκά στην ΕΕ κατέγραψαν εφέτος εντυπωσιακές επιδόσεις. Η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών στην Ένωση ανέρχεται σήμερα σε 263 GW, αυξημένη κατά 27% από τα 207 GW το 2022 ενώ οι ετήσιες νέες εγκαταστάσεις ήταν 55,9 γιγαβάτ (+ 40 % σε σχέση με το 2022!)

Η Γερμανία παραμένει στην πρώτη θέση με 82 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος και ακολουθούν η Ισπανία με 36 GW και η Ιταλία με 29,5 GW. Η Γερμανία εγκατέστησε επίσης τις περισσότερες νέες μονάδες το 2023 (+14,1 γιγαβάτ, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της Ιταλίας που ήταν 9,3 γιγαβάτ το 2012).

Ωστόσο, ενώ η Γερμανία ηγείται τόσο στην κατάταξη της ετήσιας αγοράς της ΕΕ όσο και στην κατάταξη της συνολικής δυναμικότητας, η Ολλανδία διατηρεί την πρώτη θέση σε εγκατεστημένη ισχύ ανά κάτοικο, φθάνοντας τα 1.280 W/κάτοικο το 2023 ενώ η η Γερμανία πλησιάζει το όριο του 1 kW, με 985 W/κάτοικο.

Η θέση της Ελλάδας στη σχετική κατάταξη μεταξύ των 27 είναι:

-Έβδομη στην εγκατεστημένη ισχύ ανά κάτοικο με 691 Watt,από 531 το 2022, ψηλότερα από την Αυστρία, τη Σλοβενία και το Λουξεμβούργο.

-Έβδομη στην πρόβλεψη για νέες εγκαταστάσεις κατά την περίοδο 2024-2027 οπότε αναμένεται να προστεθούν 6,9-13,9 γιγαβάτ (ανάλογα με το σενάριο που εξετάζεται). Το αποτέλεσμα είναι ότι το μερίδιο της Ελλάδας στην νέα ευρωπαϊκή φωτοβολταϊκή ισχύ αναμένεται να αυξηθεί από 3 % το 2023 σε 4 % το 2027.

-Η χώρα μας αναμένεται να πετύχει το 2026 το στόχο που έχει τεθεί για το 2030, ενώ 12 χώρες της ΕΕ (Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία) θα φθάσουν στο στόχο από το 2027 και μετά.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος χρόνος αδειοδότησης για μικρές μονάδες στη χώρα μας είναι 3-4 μήνες ενώ στις άλλες χώρες ξεκινά από 1 μήνα και φθάνει στον 1 χρόνο. Για μεγαλύτερες μονάδες η αδειοδότηση στην Ελλάδα απαιτεί 3-6 χρόνια ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 4 χρόνια.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu