Στο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρει ότι καταφεύγει στο λαό εξαιτίας «των συντονισμένων προσπαθειών που γίνονται από το εσωτερικό και το εξωτερικό» για την ανατροπή του
Σοβαρή εξέλιξη στη Σερβία όπου ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζητά την διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για να διαπιστωθεί αν έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα για να διενεργηθεί δημοψήφισμα απαιτείται να καταθέσουν σχετικό αίτημα τα 2/3 των βουλευτών. Το σερβικό κοινοβουλίου απαρτίζεται από 250 βουλευτές.
Ο Βούτσιτς κάλεσε την αντιπολίτευση να συγκεντρώσει 67 υπογραφές βουλευτών και το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) τις υπόλοιπες 100 υπογραφές.
Η πρόεδρος της βουλής Άννα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε ότι αύριο το κόμμα της, το SNS, θα καταθέσει 100 υπογραφές για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Στο διάγγελμα του ο Βούτσιτς αναφέρει ότι καταφεύγει στην λαϊκή ετυμηγορία εξαιτίας «των συντονισμένων προσπαθειών που γίνονται από το εσωτερικό και το εξωτερικό» για την ανατροπή του.
Θεωρεί εκδήλωση αμφισβήτησης του ιδίου τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν μετά τον θάνατο 15 ανθρώπων κατά την κατάρρευση του γείσου στο σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ στις 1 Νοεμβρίου του 2024. Ανέφερε ότι αφορμή για να ζητήσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος την συγκεκριμένη στιγμή στάθηκε δημοσκόπηση που δημοσίευσε η ΜΚΟ «CRTA» (Center for Research, Transparency and Accountability) όπου φαίνεται ότι το 52% των πολιτών δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στον Βούτσιτς εάν σήμερα γινόταν δημοψήφισμα.
Ο πρόεδρος της Σερβίας διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος και εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού θα παραιτηθεί.
Σημειώνεται ότι το συμβουλευτικό ή γνωμοδοτικό δημοψήφισμα αποτελεί άτυπη διαδικασία και το αποτέλεσμα του δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Ινδία αλλάζει το παγκόσμιο real-time χρήμα και αναγκάζει την Ευρώπη σε ψηφιακό limit up
- Γεωργιάδης: Καλύφθηκε το 82% των θέσεων για γιατρούς στο ΕΣΥ
- Μπλόκο στην κυκλοφορία σε δάση της Χαλκιδικής λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς
- Ο Μπέρναμ ανοίγει τα χαρτιά του στη Βρετανία με σαρωτικές αλλαγές και μεταφορά εξουσιών στις περιφέρειες
- Καμπάνα στον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου YM JUPITER που έμεινε ακυβέρνητο στην Αλόννησο
- Φωτιά σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια από έκρηξη σε ηλεκτρικό πατίνι κατά τη φόρτιση
- Συμφωνίες της TERNA και της DP PUMPS με την ουκρανική Naftogaz για την ανασυγκρότηση της χώρας
- Πόλεμος δισεκατομμυρίων για τα μάτια της τεχνητής νοημοσύνης στο διάστημα
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








