Ο σύνθετος δείκτης PMI ανέβηκε τον Αύγουστο στο 51 από το 50,2 τον Ιούλιο
Σε θετική τροχιά διατηρήθηκε τον Αύγουστο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, λαμβάνοντας ώθηση από το άλμα του κλάδου των υπηρεσιών στη Γαλλία λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Ο ρυθμός ανάπτυξης ωστόσο αναμένεται να επιβραδυνθεί μετά το πέρας και των Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς η ζήτηση παραμένει αδύναμη, σύμφωνα με έρευνα.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI (Purchasing Managers’ Index) της S&P Global σκαρφάλωσε τον Αύγουστο στο 51 από το 50,2 του προηγούμενου μήνα, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν να ενισχυθεί ελαφρώς περισσότερο και συγκεκριμένα στο 51,2.
Σημειώνεται ότι το 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και ύφεσης, με τη μέτρηση του Αυγούστου να συνιστά τον έκτο διαδοχικό μήνα που η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης παρουσιάζει αυξητικούς ρυθμούς.
“Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι έφεραν πολλές νίκες, και ο γαλλικός τομέας των υπηρεσιών ήταν σίγουρα μεταξύ των νικητών. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή η ώθηση είναι βιώσιμη”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia της Hamburg Commercial Bank.
“Οι θετικές ενδείξεις από τους Αγώνες και τους εν εξελίξει Παραολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να μεταφερθούν εν μέρει και τον Σεπτέμβριο, αλλά αναμένουμε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο, πιθανότατα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες”.
Η συνολική ζήτηση στην 20μελή νομισματική ένωση μειώθηκε για τρίτο μήνα, γεγονός που υποδηλώνει αδυναμία εν όψει των του επόμενου διαστήματος. Επιπλέον, ο σύνθετος δείκτης των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ήταν κάτω από το όριο του 50 και συγκεκριμένα στο 49,1, αν και ελαφρώς υψηλότερα από το 49,0 του Ιουλίου.
Στα επιμέρους στοιχεία, ο τελικός δείκτης PMI για τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών εκτινάχθηκε στο 52,9 από 51,9, αντισταθμίζοντας τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση στον τομέα της μεταποίησης.
Ωστόσο, η αισιοδοξία αναφορικά με το υπόλοιπο έτος παραμένει μειωμένη μεταξύ των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών να υποχωρεί στη χαμηλότερη φετινή τιμή στο 59,1 από 60,4.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στα σκαριά ο πρώτος super lux οίκος ευγηρίας στην Ελλάδα από επενδυτές του κλάδου της ενέργειας
- TSMC: “Βλέπει” ισχυρή ανάπτυξη λόγω AI και δίνει αυξήσεις 30% στους υπαλλήλους
- ΑΒΑΞ: Αύξηση κύκλου εργασιών 17,3% αλλά πίεση στην κερδοφία το α’ τρίμηνο 2026
- Η Ευρώπη μιλά για «Tech Liberation Day», αλλά πόσο μακριά είναι αυτή η ημέρα
- Η Uber επενδύει 500 εκατ. δολάρια στη Nuro για την ανάπτυξη εμπορικών ρομποταξί
- Τραμπ για Νετανιάχου: Ναι τον ρώτησα αν είναι τρελός, αλλά έχουμε πολύ καλή σχέση
- Μικρή πτώση για το πετρέλαιο μετά τη συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ – Λιβάνου
- ΑΒΑΞ Α.Ε. - Όμιλος ΑΒΑΞ – Οικονομικά Αποτελέσματα 3Μ 2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








