_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Η S&P Global Ratings αξιολογεί τις εγχώριες τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank με B+/Positive/Β και την Τράπεζα Πειραιώς με B/Positive/Β και αναμένει ότι το κόστος του κινδύνου του τραπεζικού συστήματος θα φτάσει τις 80 μονάδες βάσης (μ.β.) το 2023, ενώ ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 300 μ.β. την περίοδο 2018-2021, καθώς οι τράπεζες ολοκλήρωσαν τις εκποιήσεις των NPEs.
_x000D_
«Έχουμε αναθεωρήσει προς τα κάτω την άποψή μας για την οικονομία, με τις διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη να θολώνουν τις προοπτικές. Ο πληθωρισμός που οφείλεται στην ενέργεια κορυφώθηκε το 2022, αλλά αναμένουμε ότι η αύξηση των νομισματικών επιτοκίων θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Η Ελλάδα δεν είναι απρόσβλητη από την οικονομική επιβράδυνση, και αναμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί στο 1,4% το 2023, αν και πάνω από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις διαθέσιμες διευκολύνσεις στο πλαίσιο του πακέτου οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ της επόμενης γενιάς.
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Οι προοπτικές των αξιολογήσεών μας για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν θετικές, καθώς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να ανακάμπτει από την προηγούμενη κρίση «Αναμένουμε βελτίωση των δεικτών κεφαλαίου προσαρμοσμένου στον κίνδυνο (RAC), ιδίως για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, με προβλεπόμενους δείκτες RAC δείκτες άνω του 5% έως το τέλος του 2024, συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι τα κεφάλαια είναι αδύναμης ποιότητας λόγω του υψηλού μεριδίου των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, το οποίο αποτελεί σημαντικό περιορισμό στην αξιολόγηση μας», εξηγεί η S&P. Η αυξανόμενη κερδοφορία των τραπεζών θα ενισχύσει πιθανότατα την κεφαλαιακή τους θέση, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι έχουμε δει τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι τράπεζες είναι πιθανό να επαναφέρουν τα μερίσματα το 2023 και το 2024, σηματοδοτώντας το τέλος της αναδιάρθρωσής τους.
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τέλος χρόνου για την απογραφή των ανελκυστήρων στις 30 Ιουνίου χωρίς περιθώριο νέας παράτασης
- Απόλυτη Αργεντινή στο Μουντιάλ με σφραγίδα Μέσι
- Επικό 3-3 με την Αυστρία και πρόκριση-θρίλερ για την Αλγερία στους “32”
- Πρώτη και ανώτερη η Κολομβία κλείδωσε την πρωτιά απέναντι στην παρέα του Ρονάλντο
- Μάχη με τον χρόνο στα ερείπια της Βενεζουέλας τρεις ημέρες μετά τα φονικά Ρίχτερ
- Επική ανατροπή και ιστορική πρόκριση για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
- Πέρασε ως πρώτη η Αγγλία με ξέσπασμα πέντε λεπτών στο δεύτερο ημίχρονο
- Μεγάλη νίκη της Κροατίας επί της Γκάνας και πρόκριση χέρι-χέρι στα νοκ άουτ του Μουντιάλ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις











