Το σημερινό υπολογίζεται ότι διαμορφώνεται σε 3,87% κατά μέσον όρο
Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος “Σπίτι μου” με την κυριότερη από αυτές να αφορά στο επιτόκιο. Πιο συγκεκριμένα, τα δάνεια του δεύτερου κύκλου του προγράμματος, ύψους έως 2 δισ. ευρώ, θα χορηγούνται με επιτόκιο 1,5%-1,8%.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το επιτόκιο θα είναι το 50% του σημερινού, που υπολογίζεται ότι διαμορφώνεται σε 3,87% κατά μέσον όρο.
Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αλλαγές συγκριτικά με τον πρώτο κύκλο, όπου το επιτόκιο ήταν πολύ χαμηλό, καθώς το 75% της αξίας του δανείου ήταν άτοκο, μέσω της σχετικής επιδότησης από τη ΔΥΠΑ.
Ωστόσο, έως ότου ξεκινήσει να υλοποιείται το πρόγραμμα, δηλαδή κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025 (με τον Απρίλιο να θεωρείται ο κύριος στόχος), θα συνεχιστεί η πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, με την πρώτη μείωση να αναμένεται ήδη από την τρέχουσα εβδομάδα.
Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή η εξασφάλιση επιτοκίου πέριξ του 1,7%-1,8%, ή και ακόμα χαμηλότερα, ανάλογα με το είδος του δανείου και την τιμολογιακή πολιτική κάθε τράπεζας.
Μια ακόμα αλλαγή αφορά την αύξηση του ηλικιακού αλλά και του εισοδηματικού κριτηρίου, καθώς πλέον επιλέξιμοι θα είναι και οι πολίτες ηλικίας έως 50 ετών (από 39 ετών που ήταν ο «κόφτης» στο αρχικό πρόγραμμα).
Οσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά είναι επίσης αυξημένα, προβλέποντας έως 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για τον άγαμο (από 10.000 έως 16.000 ευρώ που ήταν προηγουμένως), ενώ αύξηση στις 28.000 ευρώ προβλέπεται και για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του ζευγαριού (από 24.000 ευρώ), πλέον 4.000 ευρώ για κάθε παιδί (από 3.000 ευρώ).
Δηλαδή, μια οικογένεια με ένα παιδί μπορεί να συμπεριληφθεί στον νέο κύκλο αν το οικογενειακό της εισόδημα δεν ξεπερνάει τις 32.000 ευρώ ή τις 36.000 ευρώ με δύο παιδιά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Metron Analysis: Το 79% κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, το 76% βλέπει πρόβλημα με τους θεσμούς
- BBC: Το ζεύγος Μακρόν θα προσκομίσει στοιχεία για να αποδείξει ότι η Μπριζίτ είναι γυναίκα
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη με καταλύτες τα επιτόκια από BoE και Fed
- Viohalco: Διπλασίασε τα καθαρά κέρδη στα 177 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Χωρίς Μυλωνάκη, «Φραπέ», «Χασάπη», Σεμερτζίδου η λίστα των μαρτύρων στην εξεταστική…
- Οριστικοποιήθηκε για την Τρίτη το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν
- Τραμπ – Στάρμερ: «Η μεγαλύτερη tech συμφωνία στη βρετανική ιστορία, ύψους 42 δισ. δολαρίων»
- Lavipharm: Αύξηση 5,7% στις πωλήσεις το α΄εξάμηνο, μειωμένα τα κέρδη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις