Σημαντική είναι η συμβολή του ναυτικού τουρισμού στο ΑΕΠ και την απασχόληση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης για τον κλάδο, που εκπόνησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Ο ναυτικός τουρισμός αποτελείται από τον τομέα του yachting, της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας, έχοντας άμεση οικονομική επίδραση 2,3 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ. Οι άμεσα απασχολούμενοι στον κλάδο, ανέρχονται σε 22.500. Λαμβάνοντας υπόψη τις έμμεσες επιδράσεις, ο συνολικός αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία εκτιμάται μεταξύ 5 και 6 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας από 2,9% έως 3,5% του ΑΕΠ.
Ο οικονομικός αντίκτυπος του yachting, εκτιμάται σε 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η μελέτη από το Διεθνές Συμβούλιο Ενώσεων Ναυτικής Βιομηχανίας (ICOMIA) στην Ελλάδα υπάρχουν 170.052 σκάφη, εκ των οποίων τα 125.137 ανήκουν στην κατηγορία των πλαστικών σκαφών, περιλαμβανομένων και των σκαφών με εξωλέμβια μηχανή.
Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία είναι τα φουσκωτά σκάφη, τα οποία ανέρχονται σε 21.400. Την ισχυρότερη θέση κατέχουν τα ιστιοπλοϊκά σκάφη που ανέρχονται σε 4.060 και τα 13.445 μηχανοκίνητα με εσωτερική μηχανή, συνολικής δυναμικότητας 17.505 σκάφη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Διεθνές Συμβούλιο Ενώσεων Ναυτικής Βιομηχανίας (ICOMIA) θα πραγματοποιήσει από τις 25 έως τις 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα το Παγκόσμιο Συνέδριο Μαρίνων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο συνέδριο για τουριστικούς λιμένες στον κόσμο. Η Ελλάδα διαθέτει 22 οργανωμένες μαρίνες, συνολικής δυναμικότητας 8.924 θέσεων. Εκτιμάται ότι υπάρχουν συνολικά 13.500 θέσεις ελλιμενισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται οι μαρίνες, οι τουριστικοί λιμένες και τα καταφύγια τουριστικών σκαφών.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η μελέτη από την Ένωση Λιμένων Ελλάδος, το 2017 προσέγγισαν τα ελληνικά λιμάνια 3.415 κρουαζιερόπλοια, πραγματοποιώντας 4,62 εκατ. αφίξεις επιβατών. Η άμεση συμβολή της κρουαζιέρας στην οικονομία ήταν σχεδόν 600 εκατ. ευρώ. Τέλος, αναφορικά με την ακτοπλοΐα, ο συνολικός αριθμός επιβατών που μεταφέρθηκε στις εγχώριες ακτοπλοϊκές γραμμές το 2016, έφθασε σε 17,4 εκατ. Επίσης, καταγράφηκαν 1,52 εκατ. μεταφορές επιβατών στα διεθνή δρομολόγια. Η συνολική άμεση απασχόληση στον τομέα της ακτοπλοΐας, εκτιμάται σε 6.000 θέσεις εργασίας, ενώ η συμβολή της στο ΑΕΠ σε 900 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ κατά 0,25%
- Δημοσκόπηση Pulse: Μισή μονάδα κέρδισε η ΝΔ από τη ΔΕΘ – Στο 24% στην πρόθεση ψήφου
- Τζιρακιάν Profil: Ο Κασπάρ Μπατανιάν νέο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ
- Στις Αττικές Εκδόσεις η διαφημιστική εκμετάλλευση των όψεων του πύργου Πειραιά
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με μεικτά πρόσημα – Άλμα 17% από Puma
- ΕΚΤΕΡ: Αλλαγές στα μεγέθη των οικονομικών καταστάσεων λόγω μερίσματος
- Cenergy: Στα 95 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α΄εξάμηνο, αυξημένα κατά 69%
- Ευρώπη Holdings: Αυξημένα έσοδα στα 18,786 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις