Οικονομία

Στα ύψη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Πτώση τιμών και άνοδο αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων καταγράφει σήμερα το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αποδίδει την εξέλιξη στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο και τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει τα σενάρια περί Grexit.

Η απόδοση των τριετών ομολόγων αυξήθηκε 55 μονάδες βάσης στο 12,74%, έχοντας φθάσει στη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής έως το 14,07%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Η τιμή στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων αυτών, τα οποία εκδόθηκαν το περασμένο καλοκαίρι με κουπόνι 3,375%, υποχώρησε στο 80,78% της ονομαστικής τους αξίας. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκε 18 μονάδες βάσης στο 9,43%.

Τα γερμανικά ομόλογα σημείωσαν μικρές μεταβολές, με την απόδοση των δεκαετών τίτλων να διαμορφώνεται στο 0,51%, μόλις δύο μονάδες βάσης υψηλότερα από το χαμηλό ρεκόρ του 0,49% της περασμένης Παρασκευής.

«Η μεταβλητότητα αναμένεται ότι θα είναι το χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς χρέους καθώς κινούμαστε προς τις εκλογές. Αυτό, λόγω της αβεβαιότητας, τόσο όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών όσο και αναφορικά με τη σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Το βασικό ερώτημα είναι πόσο μεγάλη επίπτωση θα έχει αυτό στις άλλες χώρες της περιφέρειας (της Ευρωζώνης)», δήλωσε ο επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων για την Ευρώπη της τράπεζας Rabobank στο Λονδίνο.

close menu