Οικονομία

Π. Σταμπουλίδης: Ισχνή η συμμετοχή των τεχνικών εταιρειών στα έργα που προκηρύσσει το ΤΑΙΠΕΔ

Διαγωνισμούς 700 εκατ. ευρώ για έργα μέχρι τέλος του 2023, προανήγγειλε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας στο συνέδριο ITC 2023 - «Αυτούς που σταματούν επιμελώς με προσφυγές διαγωνισμούς, θα πρέπει να αποκλείονται»

Επτακόσια εκατομμύρια εύρω σε διαγωνισμούς θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του 2023. Αυτό αποκάλυψε από το βήμα του ITC 2023 – 6o Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ωστόσο, ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε πως παρά του ότι προκηρύσσονται έργα κάθε εβδομάδα 25-40 εκατ. ευρώ, η συμμετοχή των εταιρειών δεν είναι η επιθυμητή, καθώς όπως ανέφερε βρίσκονται απροετοίμαστες μπροστά σε έναν τόσο μεγάλο όγκο έργων.

«Βλέπω με μεγάλη έκπληξη ότι οι εταιρείες τελικά συμμετέχουν μόνο σε μεγάλα έργα που δεν ξέρουμε αν τελικά προχωρήσουν», ανέφερε το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ καθώς όπως τόνισε καλούνται οι εταιρείες σε έργα βατά και υλοποιήσιμα που βοηθούν την οικονομία και προσθέτουν θέσεις απασχόλησης.

Αναφορικά με τα έργα που ανέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ για το PPF, σημείωσε ότι είναι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να τρέξουν τα έργα.
Για τη γραφειοκρατία σημείωσε ότι πρέπει να ξεκλειδωθούν και άλλες αγκυλώσεις και ότι πρέπει να τρέξει μεταρρυθμίσεις η Πολιτεία.

Κάλεσε την τεχνική αγορά να «κοιτά» το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς στη διάρκεια των ετών κατέκτησε την αποτελεσματικότητά του ως Ταμείο, με απτό παράδειγμα τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Σημείωσε, συγχρόνως, ότι πρέπει να πείσουμε την Πολιτεία να «τρέξει» περισσότερο στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, ώστε να απαλειφθούν οι υπάρχουσες αγκυλώσεις.

Σημείωσε τον προβληματισμό του τόσο για την έλλειψη ενδιαφέροντος σε διαγωνισμούς και σε κάποια σημεία για την απουσία στοιχειωδών προσόντων αλλά και για τους λεγόμενους προδικαστικάκιδες που μπλοκάρουν τα έργα γιατί θέλουν να μπαίνουν στο παιχνίδι με τους αναδόχους.

«Αυτοί οι οποίοι σταματούν συνέχεια και επιμελώς δημόσιους διαγωνισμούς, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αποκλείεται η συμμετοχή τους ενώ θα πρέπει να δούμε τον ρόλο της ΕΑΔΗΣΥ που έχει έρθει με ένα νέο νομικό πλαίσιο και θεωρώ ότι επιθετικά να μειωθούν οι προθεσμίες (κατάθεσης προσφυγών) καθώς θα πρέπει να προστατευθούν οι εξασφαλισμένοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης», υπογράμμισε ο κ. Σταμπουλίδης.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σταμπουλίδης στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι έως το τέλος του έτους η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ θα έχει δημοσιεύσει διαγωνισμούς, ύψους 700 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 70% του προϋπολογισμού του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu