Οικονομία

Σταϊκούρας: Δεν ήταν δυνατή η πλήρης αποκατάσταση ενστόλων – δικαστικών

Η πλήρης καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους και δικαστικούς θα διακινδύνευε την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2014, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εισηγούμενος στη Βουλή την σχετική τροπολογία για την μερική αποκατάσταση των μισθολογικών τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ αποφάσισε την πλήρη αποκατάσταση των αναδρομικών των ενστόλων.

«Στην περίπτωση πλήρους καταβολής των ανωτέρω αναδρομικών διαφορών, ακόμη και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, η προκύπτουσα συνολική δαπάνη, ύψους 829 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ, θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2014», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Οι δημοσιονομικές συνθήκες και οι στόχοι του Προγράμματος, επιβάλλουν στην κυβέρνηση τον σχεδιασμό της απόδοσης του 50% της διαφοράς των αποδοχών, από 01.07.2014 έως 31.12.2014, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, σε σχέση με τα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα» ανάφερε.

Ακόμη επεσήμανε πως και για το 2015 η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι στόχοι του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής επιτυγχάνονται οριακά.

«Η μερική αποκατάσταση των αποδοχών κρίνεται επιβεβλημένη διότι, από την τυχόν συνολική ετήσια μόνιμη επιβάρυνση που θα προκαλούσε η πλήρης αποκατάσταση, ύψους περίπου 183 εκατ. ευρώ για το 2014 και 366 εκατ. ευρώ για το 2015 και καθένα από τα επόμενα έτη, θα ετίθετο, σε σοβαρό κίνδυνο, ο δημοσιονομικός προγραμματισμός του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2015-2018, με επακόλουθη, την πιθανή επιβολή ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων, στο σύνολο της κοινωνίας», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «φέτος τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα λάβουν αυξημένες αποδοχές, συνολικού ύψους περίπου 91 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν κατά 50% τη μισθολογική αποκατάσταση της περικοπής που τους έγινε από το 2012, για τους τελευταίους 6 μήνες, δηλαδή από τον Ιούλιο. Η συμφωνημένη, μερική αλλά σημαντική αποκατάσταση των αποδοχών τους», θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε, ενώ αντίστοιχα, για τους απόστρατους, οι διαφορές συντάξεων θα καταβληθούν εφάπαξ στις 22 Δεκεμβρίου».

close menu