Σταθερό διατηρήθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Business and Consumer Survey). Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) διαμορφώθηκε στις 95,1 μονάδες, στο ίδιο επίπεδο με τον Δεκέμβριο του 2016 που είναι και το υψηλότερο του τελευταίου 12μήνου. Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 108,2 από 107,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, ενώ στην ΕΕ υποχώρησε ελαφρά στις 108,7 από 108,9 μονάδες.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα σημειώθηκε βελτίωση της εμπιστοσύνης στους τομείς της μεταποίησης (-5,0 από -5,7 μονάδες τον Δεκέμβριο) και του λιανικού εμπορίου (12,9 από 9,8), η οποία αντισταθμίσθηκε από τη μικρή υποχώρηση της εμπιστοσύνης στους τομείς των υπηρεσιών (-3,2 από -3,1) και των κατασκευών (-45,3 από -44,0) καθώς και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-67,8 από -64,4).
Η ήπια άνοδος του ESI στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών καθώς και μεταξύ των καταναλωτών, η οποία αντισταθμίστηκε από τη μείωση της εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές. Από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο ESI μειώθηκε στη Γαλλία (-0,6), ενώ αυξήθηκε σημαντικά στην Ισπανία (+1,4), την Ιταλία (+1,3) και την Ολλανδία (+1,3) και σημείωσε μικρή μεταβολή στη Γερμανία (-0,3).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωπαϊκές αγορές: Η ΕΚΤ και το πετρέλαιο κράτησαν χαμηλά το ρίσκο
- ΔΝΤ: Στο 3% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2026 – Παραμένουν υψηλοί οι κίνδυνοι από ενέργεια και χρέος
- Θάνατος Μαζωνάκη: Σύλληψη των δύο γιατρών για θανατηφόρα έκθεση
- Ιρανική επίθεση προκάλεσε ζημιές σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στην Ιορδανία
- Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Πλατανιά Δράμας
- Alpha Trust – Ανδρομέδα: Κέρδη €2,34 εκατ. στο α΄ εξάμηνο – Στο 7,6% η μερισματική απόδοση
- ΙΛΥΔΑ: Άλμα 77% στα EBITDA και σχεδόν διπλασιασμός κερδών στο α΄ εξάμηνο
- Ευρωπαϊκά ομόλογα: Βαθαίνει το sell-off μετά την προειδοποίηση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








