Οικονομία

Στο 1,7% ο αποπληθωρισμός τον Οκτώβριο

Μείωση 1,7% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο 2014, έναντι του Οκτωβρίου 2013, όταν το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός είχε μειωθεί κατά 0,8% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Οκτώβριο 2014 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2014, παρουσίασε μείωση 0,9%, έναντι μείωσης 0,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, ο μέσος Δείκτης του δωδεκάμηνου Νοεμβρίου 2013 – Οκτωβρίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκάμηνου Νοεμβρίου 2012 – Οκτωβρίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,4%, έναντι μείωσης 0,4%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,9% τον μήνα Οκτώβριο 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2014, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μειώσεις δεικτών:

    Κατά 4,6% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και των ενοικίων κατοικιών.
    Κατά 2,9% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραβατικών υπηρεσιών.
    Κατά 1,0% της ομάδας «Μεταφορές»,λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνη). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,7% τον μήνα Οκτώβριο 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2013, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μειώσεις δεικτών:

    Κατά 1,1% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δημητριακά και παρασκευάσματα, ζάχαρη. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά και στο ελαιόλαδο.
    Κατά 1,7% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
    Κατά 5,4% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.
    Κατά 1,5% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα έπιπλα ξύλινα και μεταλλικά, στις οικιακές συσκευές και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
    Κατά 1,6% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.
    Κατά 0,5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου(βενζίνη). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων και στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών.
    Κατά 1,9% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, στο πακέτο διακοπών και στα βιβλία.
    Κατά 3,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.
    Kατά 0,1% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.
    Κατά 2,2% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των κουρείων-κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των άλλων υπηρεσιών.

close menu