Μηνιαία πτώση 0,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Αύγουστο, όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (Destatis) στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει κατά 0,5%. Το ποσοστό αυξήθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Την ίδια ώρα, ο ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένος τζίρος στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 4,3% σε πραγματικούς όρους σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Όπως σημειώνει το Reuters, σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 1,3%, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 1,1%.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προβλέπει ύφεση 0,4% του ΑΕΠ και πληθωρισμό 8% την επόμενη χρονιά, αναφέρει η Bild στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα.
Η ταμπλόιντ εφημερίδα επικαλείται τις λεγόμενες «φθινοπωρινές» κυβερνητικές προβλέψεις που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη (12η Οκτωβρίου).
Τα προγνωστικά αυτά λίγο ως πολύ συνάδουν με εκείνα που έδωσαν στη δημοσιότητα την 29η Σεπτεμβρίου πέντε γερμανικά ινστιτούτα (DIW, IFO, IFW, IWH και RWI) στη φθινοπωρινή έκθεσή τους: προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 0,4% το 2023 μετά την ανάπτυξη 1,4% με την οποία αναμένουν να κλείσει η χρονιά και πληθωρισμό 8,8% την επόμενη χρονιά από 8,4% φέτος.
Σύμφωνα με την Bild, η οποία γενικά θεωρείται καλά πληροφορημένη, ο κ. Χάμπεκ προβλέπει επίσης μικρή άνοδο του ποσοστού της ανεργίας το 2023, στο 5,4%, από 5,2% φέτος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στην Άγκυρα με πολυμελή αντιπροσωπεία ο Μητσοτάκης για τη συνάντηση με Ερντογάν
- Reuters: Η κυβέρνηση Τραμπ καταργεί τη νομική βάση για τους κανονισμούς ρύπων
- Honda: Βουτιά 61,4% στα τριμηνιαία λειτουργικά κέρδη το γ΄τρίμηνο
- Άρση ασυλίας Παύλου Πολάκη με στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης
- Ευρωπαϊκές αγορές: Μεικτά πρόσημα και άλμα 11,55% από Philips
- BALLY'S INTRALOT Α.Ε. - Αγορά ιδίων μετοχών
- Βενεζουέλα: Στέλνει το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου στο Ισραήλ μετά το 2020
- Προφυλακίζεται ο σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία – «Ζητώ συγγνώμη από την πατρίδα»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








