Οικονομία

Süddeutsche Zeitung: Aνοησίες τα περί Grexit

«Το Βερολίνο είναι ανοιχτό στο διάλογο με την Αριστερά στην Ελλάδα», επισημαίνει, σε νέο δημοσίευμά της, η Süddeutsche Zeitung, παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, «η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πρόθυμη να προχωρήσει σε διάλογο σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Αλέξη Τσίπρα.

Σε κυβερνητικούς κύκλους αναφέρεται πως όλες οι φήμες που θέλουν την Καγκελάριο A. Merkel να αφήνει την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ σε περίπτωση νίκης του Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, είναι καθαρές ανοησίες», σημειώνει η εφημερίαδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Σε έτερο σχόλιο της εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Η μοναξιά του σπασίκλα», το οποίο αναφέρεται στις σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας, σημειώνεται πως η Γερμανία, «η οποία έχει αυτοαναγορευθεί ως καθοδηγητής, δεν προκαλεί μόνο το σεβασμό στα άλλα κράτη.

Πολύ γρήγορα ο σεβασμός μετατρέπεται σε οργή όταν η ματιά του Βερολίνου συγκρούεται με αυτήν μιας άλλης χώρας».

Και η εφημερίδα διερωτάται: «Θα πρέπει για αυτό το λόγο το Βερολίνο να σιωπά ή μπορεί να απευθύνει προειδοποιήσεις ενόψει των ελληνικών εκλογών;
Η απάντηση δεν είναι σαφής.

Εξαρτάται από την χρονική στιγμή, την ένταση του τόνου και τον ίδιο τον τόνο.

Η προειδοποίηση στο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικαιολογημένη, διότι ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας γεννά προσδοκίες στους εκλογείς του, τις οποίες στο τέλος θα πληρώσουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη και δεν θα μπορεί να εξοφλήσει τους δανειστές του.

Αυτό επιτρέπεται κανείς να το πει στον ίδιο καθώς και στους οπαδούς του.

Από την άλλη πλευρά όμως μια εκλογική προειδοποίηση μπορεί να προκαλέσει το ακριβώς αντίθετο.

Όταν ο σπασίκλας δείχνει τη δύναμη του στην αυλή του σχολείου, τόσο πιο πολύ συσπειρώνονται οι αδύναμοι».

close menu