Οικονομία

Süddeutsche Zeitung: Αποκαλυπτική αλληλογραφία για τις μίζες στα εξοπλιστικά της Ελλάδας

Στο θέμα των μιζών για ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα επανέρχεται ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναμεταδίδει η Deutsche Welle και στο οποίο γίνεται λόγος για ύπαρξη αποκαλυπτικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ εμπλεκομένων σε Ελλάδα και Γερμανία.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «η Εισαγγελία (σ.σ. της Βρέμης) αξιολογεί αλληλογραφία και έγγραφα στην υπόθεση του εξοπλιστικού σκανδάλου» και τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ελληνικός στρατός δωροδοκήθηκε ώστε να αναλάβει παραγγελίες η Rheinmetall.

Οι αποστολείς των επίμαχων e-mails, ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Ευσταθίου και οι συνεργάτες του, «δεν άφησαν στους Γερμανούς συνεταίρους τους καμία αμφιβολία για το πώς λειτουργεί το σύστημα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Τα αποκαλυπτικά e-mails, αναφέρεται, αξιολογούνται από τους εισαγγελείς που ερευνούν τις κατηγορίες περί δωροδοκίας κατά την πώληση του γερμανικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Asrad αντί 150 εκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως υπογραμμίζεται, «στο μεταξύ η υποψία έγινε βεβαιότητα. Ο Ευσταθίου δωροδόκησε στελέχη υπουργείων και των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα προκειμένου να επιλέξουν τους πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger της Rheinmetall AG του Ντίσελντορφ».

Προστίθεται δε, ότι αρκετοί υπεύθυνοι της θυγατρικής εταιρείας Rheinmetall Defence Electronics στη Βρέμη το γνώριζαν ή το ανέχονταν συνειδητά προκειμένου να πάρουν την παραγγελία.

Η Εισαγγελία της Βρέμης, αναφέρεται στο δημοσίευμα, διεξάγει έρευνες εναντίον 12 νυν και πρώην υπαλλήλων του ομίλου Rheinmetall, ορισμένοι εκ των οποίων θα πρέπει να αναμένουν ότι θα οδηγηθούν στο δικαστήριο.
 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu