Στις αιτιάσεις από το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται την ΕΕ προς όφελός της και πιέζει προς τα κάτω την ισοτιμία του ευρώ για να διασφαλίζει οικονομικά οφέλη, αναφέρεται η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
« Η αλήθεια είναι», τονίζει η εφημερίδα του Μονάχου, «ότι υπάρχει πρόβλημα. Η Γερμανία παράγει διαρκώς περισσότερα από όσα καταναλώνει. Η Γερμανία είναι πρωταθλητής στο εξαγωγικό εμπόριο και παρ’ όλη την υπερηφάνεια για τις γερμανικές επιχειρήσεις που διαπρέπουν διεθνώς και τα γερμανικά προϊόντα που λατρεύουν ειδικά οι Αμερικανοί, πρέπει να δούμε ότι το μόνιμα τεράστιο εμπορικό μας πλεόνασμα έχει και την άλλη πλευρά του. Αντικατοπτρίζει τεράστιες οικονομικές ανισότητες. Τα πλεονάσματα των Γερμανών είναι τα χρέη άλλων χωρών. Αυτό υπαινίσσεται ο Τραμπ.»
«Το πραγματικό πρόβλημα του γερμανικού πλεονάσματος όμως δεν είναι, όπως υποστηρίζει ο Τραμπ, ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις εξάγουν υπερβολικά, ότι υπερθεματίζουν τους εταίρους τους, ότι χειραγωγούν την τιμή του ευρώ. Όλα αυτά είναι ανοησίες. Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστα από τα χρήματα που κερδίζονται στο εξωτερικό επιστρέφουν στη Γερμανία και ξοδεύονται εδώ. Αυτό που λείπει είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με τις οποίες προνοεί κανείς όταν υπάρχει ευημερία για τους δύσκολους καιρούς. Στη Γερμανία πρέπει να διοχετευθεί χρήμα στην παιδεία και την έρευνα, στις ψηφιακές υποδομές, σε βιώσιμες επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, στον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και φυσικά σε δρόμους, γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωπαϊκές αγορές: Η ΕΚΤ και το πετρέλαιο κράτησαν χαμηλά το ρίσκο
- ΔΝΤ: Στο 3% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2026 – Παραμένουν υψηλοί οι κίνδυνοι από ενέργεια και χρέος
- Θάνατος Μαζωνάκη: Σύλληψη των δύο γιατρών για θανατηφόρα έκθεση
- Ιρανική επίθεση προκάλεσε ζημιές σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στην Ιορδανία
- Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Πλατανιά Δράμας
- Alpha Trust – Ανδρομέδα: Κέρδη €2,34 εκατ. στο α΄ εξάμηνο – Στο 7,6% η μερισματική απόδοση
- ΙΛΥΔΑ: Άλμα 77% στα EBITDA και σχεδόν διπλασιασμός κερδών στο α΄ εξάμηνο
- Ευρωπαϊκά ομόλογα: Βαθαίνει το sell-off μετά την προειδοποίηση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








