Συμφωνία συνεργασίας για τον αγωγό East-Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ) στην Ευρώπη μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας υπέγραψε η εταιρία Ποσειδών (θυγατρική της ΔΕΠΑ και της Ιταλικής Edison) με την Αμερικανική Noble Energy International που συμμετέχει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιοχής.
_x000D_
Η συμφωνία αφορά συγκεκριμένα την υποστήριξη της οριστικοποίησης των δραστηριοτήτων που προηγούνται της εκπόνησης της Μελέτης Εφαρμογής του αγωγού, καθώς και την εκτίμηση της βιωσιμότητάς του, ως μίας από τις πιθανές επιλογές εξαγωγής σημαντικού μέρους των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής.
_x000D_
Όπως σημειώνει η ΔΕΠΑ, ο αγωγός East-Med αποτελεί ένα Έργο Ευρωπαϊκού Κοινού Ενδιαφέροντος και οι δραστηριότητες ανάπτυξής του υποστηρίζονται από την ΕΕ , μέσω του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ConnectingEuropeFacility – CEF). Η εταιρία Ποσειδών εκτός από το συγκεκριμένο αγωγό εμπλέκεται και στην ανάπτυξη του ομώνυμου αγωγού (Ποσειδών, Ελλάδας – Ιταλίας) καθώς και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB που επίσης έχουν χαρακτηριστεί ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος.
_x000D_
Ο αγωγός EastMed, μήκους περίπου 1.900 χιλιομέτρων, θα συνδέει απ’ ευθείας τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης. Σχεδιάζεται να μεταφέρει έως 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης (Κύπρος και Ισραήλ), καθώς και από πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με τους αγωγούς Poseidon και IGB, θα μπορεί να προμηθεύσει αέριο στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
_x000D_
Οι μελέτες, σύμφωνα πάντα με την ΔΕΠΑ, υποδεικνύουν ότι το έργο είναι τεχνικά εφικτό, διαθέτει την πλέον προηγμένη διαθέσιμη τεχνολογία και αποτελεί μια οικονομικά βιώσιμη επιλογή για την εξαγωγή φυσικού αερίου.
_x000D_
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σνάμπελ (ΕΚΤ) για Μ. Ανατολή: Η εκεχειρία δεν επαναφέρει την προπολεμική κατάσταση
- Η Maersk επιστρέφει στη Διώρυγα του Σουέζ – Πιέσεις 7% στη μετοχή λόγω φόβων για υποχώρηση των ναύλων
- Η Σαουδική Αραβία ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου στη μεγαλύτερη έκπτωση των τελευταίων 26 ετών
- Ευρωπαϊκές αγορές: Χαμηλές πτήσεις με μεικτά πρόσημα – Απογειώθηκε η EasyJet
- Φωτιά στην Αγία Ελένη Τροιζηνίας – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση
- Η Microsoft απολύει 4.800 εργαζομένους και προχωρά σε ριζική επανεκκίνηση του Xbox
- Απάτη 4 εκατ. ευρώ σε βάρος ναυτιλιακής της εφοπλίστριας Μελίνας Τραυλού
- QNR: Τι απαντά για την εξαγορά εταιρείας πληροφορικής στην Πολωνία
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








