Διεθνή

Συμφωνία G7 για δάνειο 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από τα κατασχεμένα ρωσικά assets

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την οικοδέσποινα του G7 Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι

Τόκοι από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας θα δοθούν στο Κίεβο - Νέο Σχέδιο Μάρσαλ και μαχητικά αεροσκάφη ζητά ο Ζελένσκι

Σε συμφωνία σχετικά με τη χρήση των τόκων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία κατέληξαν οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που συναντώνται στην Ιταλία, ώστε να αποδεσμευθούν 50 δισ. δολάρια για το Κίεβο.

«Έχουμε πολιτική συμφωνία στο υψηλότερο επίπεδο και 50 δισ. δολάρια θα αφιερωθούν στην Ουκρανία», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαρία Ζαχάροβα: Θα πονέσει η ΕΕ αν πάρει τα κέρδη από τα ρωσικά assets

G7 και ΕΕ εξετάζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που προέρχονται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στη Δύση για δάνειο στην Ουκρανία

Το δάνειο για το Κίεβο θα διασφαλιστεί από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα 3 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Στόχος της συμφωνίας ήταν να διασφαλιστεί η διάρκειά της για χρόνια, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην εξουσία σε κάθε χώρα της G7 – αντανακλώντας ανησυχίες ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι λιγότερο συμπαθής στο Κίεβο.

Το μερίδιο κάθε χώρας στο δάνειο δεν είναι ακόμη γνωστό. Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν τις επόμενες εβδομάδες. Αφού τάχθηκαν αρχικά υπέρ της απλής κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που ενέχει νομικούς κινδύνους, οι ΗΠΑ συντάχθηκαν στη συνέχεια με τη θέση των Ευρωπαίων να χρησιμοποιηθούν μόνο οι τόκοι που δημιουργούνται από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση: περίπου 185 δισ. ευρώ έχουν παγώσει από τη Euroclear, μια διεθνή οργάνωση φύλαξης περιουσιακών στοιχείων στο Βέλγιο. Αυτό δίνει έναν κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και την Ελβετία.

Σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία ζητά ο Ζελένσκι – Επώδυνη απάντηση στην ΕΕ ετοιμάζει η Μόσχα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους ηγέτες της G7 την Πέμπτη να εγκρίνουν ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Χρειαζόμαστε ένα σαφές σχέδιο για την ανάκαμψη της Ουκρανίας. Παρόμοιο με το Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη μετά τον πόλεμο», είπε στους επτά ηγέτες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκτιμήσει ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα κοστίσει σχεδόν 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η πρόσφατη άρση των περιορισμών στη χρήση δυτικών όπλων σε στόχους εντός Ρωσίας έδωσε στην Ουκρανία πρόσθετη προστασία από αεροπορικές επιδρομές, ιδιαίτερα στην ανατολική πόλη Χάρκοβο.

«Ωστόσο, εξακολουθούμε να αναζητούμε επιπλέον Patriot (συστήματα αεράμυνας) και χρειάζονται περισσότερα αντίστοιχα βήματα για να ενισχύσουμε την ικανότητά μας για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας», είπε.

Ο Ζελένσκι ζητεί επίσης πρόσβαση σε μαχητικά αεροσκάφη, καθώς η Ρωσία κυριαρχεί στον αέρα, βομβαρδίζοντας στόχους και πόλεις της Ουκρανίας.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι υπέγραψε 10ετή συμφωνία ασφαλείας με την Ιαπωνία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, από την οποία θα λάβει 4,5 δισ. δολάρια φέτος. Ο Ζελένσκι θα υπογράψει επίσης μια νέα, μακροπρόθεσμη συμφωνία ασφαλείας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu