Αφορά νησί στρατηγικής σημασίας, όπου κατασκευάζεται λιμάνι με κινεζική εμπλοκή
Το Κουβέιτ κατηγόρησε το Ιράν ότι επιχείρησε αποτυχημένη επίθεση στη νήσο Μπουμπιγιάν, στο βορειοδυτικό άκρο του Περσικού Κόλπου, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν. Σύμφωνα με τις κουβεϊτιανές αρχές, ομάδα που φέρεται να συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης προσπάθησε την 1η Μαΐου να διεισδύσει στο νησί με στόχο την πραγματοποίηση «εχθρικών ενεργειών». Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, δύο φέρονται να διέφυγαν, ενώ ένας αξιωματούχος ασφαλείας του Κουβέιτ τραυματίστηκε κατά την επιχείρηση αποτροπής.
Η Μπουμπιγιάν έχει αποκτήσει ιδιαίτερη γεωοικονομική σημασία, καθώς εκεί κατασκευάζεται το λιμάνι Μουμπάρακ αλ-Καμπίρ, έργο που συνδέεται με την κινεζική πρωτοβουλία «Belt and Road». Το ίδιο λιμάνι είχε αναφερθεί ως στόχος επίθεσης με drones και πυραύλους τον Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το Xinhua, χωρίς τότε να ανακοινωθεί ανθρώπινη απώλεια.
Η χρονική συγκυρία της καταγγελίας προσδίδει επιπλέον πολιτικό βάρος στην υπόθεση. Η ανακοίνωση έγινε λίγο πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Πεκίνο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Το Ιράν, το Στενό του Ορμούζ και οι επιπτώσεις της κρίσης στις ενεργειακές ροές αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.
Η Τεχεράνη δεν είχε απαντήσει άμεσα στις κατηγορίες του Κουβέιτ. Ωστόσο, η νέα καταγγελία έρχεται σε μια περίοδο εύθραυστης εκεχειρίας, με τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν να εμφανίζονται παγωμένες και το Στενό του Ορμούζ να παραμένει κεντρικό σημείο πίεσης για την παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Παράλληλα, η περιφερειακή ανησυχία ενισχύεται από την αποκάλυψη ότι το Ισραήλ έστειλε συστήματα Iron Dome και προσωπικό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής τους άμυνας. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το ισραηλινό σύστημα χρησιμοποιήθηκε για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων που στόχευαν τα Εμιράτα, εξέλιξη που αναδεικνύει τη στρατιωτική διάσταση της συνεργασίας Ισραήλ-ΗΑΕ μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Austriacard: Στα 4,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο του 2026 – Αύξηση EBITDA κατά 11%
- Τζέιμι Ντίμον: Οι «ανόητες» εμπορικές διαφορές ΗΠΑ και Ευρώπης βλάπτουν την ανάπτυξη
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες – Άλμα 3,67% από Bayer
- AUSTRIACARD HOLDINGS AG - AUSTRIACARD HOLDINGS AG – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2026
- ΗΠΑ: Επιστροφές δασμών 35,5 δισ. δολαρίων για 8,3 εκατ. αποστολές τον Μάιο
- Πούτιν: Σε ανάπτυξη ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat έως το τέλος του έτους
- Alter Ego Media: Από τα media στα γυμναστήρια με επένδυση €4,75 εκατ. στην Alterlife
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








