Διευρυμένη συνεργασία σε γεωπολιτική, ενέργεια και ασφάλεια μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο
Σε ιδιαίτερα θετικό και παραγωγικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών ΓιώργοΥ Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, με τη διάρκειά της να ξεπερνά το αρχικά προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η συνάντηση επιβεβαίωσε τη δυναμική της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων και ανακατατάξεων στο διεθνές σύστημα.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι ευρωατλαντικές σχέσεις, με ανταλλαγή απόψεων για την πορεία των σχέσεων ΗΠΑ και Ευρώπης, την ανάγκη διατήρησης λειτουργικών διαύλων διαλόγου και την ενίσχυση της διατλαντικής συνοχής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα αναγνωρίζεται από την Ουάσιγκτον ως αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ως χρήσιμη γέφυρα επικοινωνίας σε σύνθετα περιφερειακά ζητήματα. Η γεωστρατηγική της θέση, η συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και ο ρόλος της ως ενεργειακού και διαμετακομιστικού κόμβου ενισχύουν τη σημασία της στον σχεδιασμό της δυτικής πολιτικής ασφάλειας.
Η ατζέντα περιλάμβανε ακόμη κρίσιμα περιφερειακά ζητήματα, όπως το Κυπριακό, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στη Γάζα, με ιδιαίτερη αναφορά στις ανθρωπιστικές διαστάσεις της κρίσης και στις δυνατότητες ελληνικής συμβολής σε σταθεροποιητικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες. Συζητήθηκαν επίσης οι μεταναστευτικές ροές, η ανάγκη συντονισμένης διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αφρική, που επηρεάζουν άμεσα την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε παράλληλα για τις τελευταίες επαφές στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, επεκτείνοντας τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων, της ευρωπαϊκής άμυνας και της περιφερειακής ασφάλειας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων στην Ευρώπη, καθώς και στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει αναβαθμισμένο χαρακτήρα μέσα από διμερείς συμφωνίες και κοινές πρωτοβουλίες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασε εκ νέου την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αθήνα όταν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του, χωρίς ωστόσο να οριστικοποιηθεί ημερομηνία για τον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αντάρτικο από το Τελ Αβίβ για τη συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν
- Κεσσές: Ο ρόλος του Γιάννη Σμυρλή στην υπόθεση εξαγωγής του Predator
- Συνεργασία Εθνικής Τράπεζας – ΠΟΞ για τη στήριξη 10.000 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
- Νέες τοποθετήσεις γενικών γραμματέων σε τρία υπουργεία
- Η Κάλας χαιρετίζει τη συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν ως πρώτο βήμα για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ
- Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”: Στις αγορές με 7ετές ομόλογο 500 εκατ. ευρώ
- Νέες επιχειρηματικές γέφυρες Ελλάδας και Τσεχίας στην Πράγα
- Ανοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








