Ελλάδα

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητούν δικηγόροι – ελεύθεροι επαγγελματίες για το Φορολογικό

«Πλήττεται η μεσαία τάξη» λένε στην επιστολή τους

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητούν με επιστολή τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και οι δικηγόροι, με αιχμή το Φορολογικό. Στόχος, όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων, «να ζητήσουν την θεσμική παρέμβασή του για την κατάργηση της φορολόγησης μέσω τεκμηρίων και την θεσμοθέτηση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως είναι γνωστό, με το Νόμο 5073/2023 θεσπίζεται τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους.

Έτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες φορολογούνται οριζόντια και άδικα, για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτήσει και ανεξάρτητα από την φοροδοτική ικανότητά τους. Τούτο, σε συνδυασμό μετις οικονομικές συνέπειες που επέφερε η δεκαετής μνημονιακή περίοδος, η πανδημία του κορωνοϊού, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και αφανισμό, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και ιδίως τους νεότερους εξ αυτών.

Σημειώνουμε ότι τα προβλεπόμενα κριτήρια φορολόγησης, καθορίστηκαν εντελώς αυθαίρετα αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξομοιώνονται, κατά παράβασης των κανόνων της κοινής πείρας, με τους μισθωτούς (χωρίς όμως να έχουν αφορολόγητο όριο), ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών, όπως έχει κρίνει και το Ανώτατο Ακυρωτικό (Απόφ. 1880, 1888/2019 ΣτΕ). Περαιτέρω το προσδιορισθέν τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται και με βάση το εισόδημα τρίτων (μέσος όρος ΚΑΔ), αλλά και με βάση τις τριετίες δραστηριότητας κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 Σ, που προβλέπει την συνεισφορά εκάστου πολίτη στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του. Επίσης, οι διατάξεις που αφορούν στην αμφισβήτηση του τεκμηρίου, αφορούν σε εκείνους που έχουν κώλυμα για την άσκηση του επαγγέλματος και όχι σε εκείνους που πράγματι το ασκούν και καθιστούν επί της ουσίας το τεκμήριο αμάχητο.

Πέραν των νομικών ζητημάτων, ιδίως ως προς την αντισυνταγματικότητα των σχετικών ρυθμίσεων, τα οποία θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη, αναδεικνύεται η άδικη και υπέρμετρη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, όπως προκύπτει από την αποστολή των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους. Τα σχετικά στοιχεία είναι προφανώς στη διάθεσή σας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Με τα μέτρα που θεσπίστηκαν δεν καταπολεμάται η φοροδιαφυγή, αλλά πλήττεται η μεσαία τάξη, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επιτυγχάνεται με ένα πάγιο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, αποτέλεσμα διαλόγου των θεσμικών φορέων, που λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας και την ικανότητα κάθε πολίτη να συνεισφέρει στα δημόσια βάρη και με την εφαρμογή αποτελεσματικών ελέγχων με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων ελέγχων που η ίδια η Κυβέρνηση διαφημίζει ότι προωθεί.

Κατόπιν αυτών, ζητούμε να συναντηθούμε μαζί σας, προκειμένου να σας αναδείξουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν και θα ανακύψουν στο μέλλον και να ζητήσουμε την θεσμική παρέμβασή σας για την κατάργηση της φορολόγησης μέσω τεκμηρίων και την θεσμοθέτηση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu